Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea, care a fost intemeiata de Titu Maiorescu, P.P.Carp, Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi si Vasile Pogor.La societatea Junimea Titu Maiorescu si-a inceput activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei romanesti, antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu.

Criterile dupa care Titu Maiorescu isi realiza critica literara se vroiau exclusiv estetice.
in societate Titu Maiorescu era un mentor, lansand si sustinand nume care s-au inscris in istoria literaturii.

In ceea ce priveste problemele limbii, Maiorescu a inchegat un sistem ortografic rational prezentat in “Despre scrierea limbei romane”, articol in care criticul lupta impotriva publicistilor ardeleni si bucovineni, continuitori ai traditiilor latinizate.O alta problema lansata de Titu Maiorescu este “Teoria formelor fara fond”.Zoe Dumitrescu Busulenga considera ca aceasta teorie are un “dublu tais”.Teoria se referea la ideea ca :institutiile imprumutate din alte parti, din alte culturi, nu pot dainui ca forme, “nu pot trai decat daca cresc din radacini autohtone”.

In privinta folclorului criticul junist vede in folclor temelia pe care se poate inalta o cultura durabila, plina de specific national.incepand cu Titu Maiorescu critica literara capata rigoare, desi uneori ea era prea aspra(“Intra cine vrea, ramane cine poate”), prea judecatoreasca , dar a fost necesara “intr-un moment de crestere al litraturii”.

In calitate de critic, Titu Maiorescu a fixat terminologia de specialitate in critica si estetica;analizele pe care le-a facut operelor lui Eminescu, Caragiale, Sadoveanu, Goga vor fi exacte si pertinente(adevarate), dar in teoriile generale estetice el va ramane intr-un taram depasit, acela al “artei pentru arta”.

Eugen Lovinescu vorbind despre Titu Maiorescu considera:”critica lui Maiorescu a fost exclusiv culturala, normativa si s-a exercitat numai in cadrele orientarilor generale.Ea a plecat de la constatarea unei realitati.”

Tudor Vianu atrage atentia asupra justetii judecatilor lui Maiorescu si asupra nuantelor pe care criticul stia sa le puna in caracterizarea unor autori atat de diferiti ca valuare.

Cat despre “O cercetare critica asupra poeziei de la 1867″ :”Poezia, ca toate artele este chemata sa exprime frumosul spre deosebire de stiinta care se ocupa de adevar.”

Ideea:deosebirea intre arta si stiinta, rolul poeziei si al stiintei.

In conceptia lui Maiorescu, “ideea sau obiectul exprimat prin poezie este intotdeauna un simtamant sau o pasiune si niciodata o cugetare exclusiv intelectuala”.

Ideea:ideea din poezie este reprezentata de sentimente.

“Limba este materia prima a literaturii, asa cum piatra sau bronzul pentru sculptura, culorile pentru pictura, sunetele pentru muzica”.

Din punctul de vedere al lui Titu Maiorescu exista cuvinte poetice si nepoetice.Unele trezesc imagini sensibile, altele nu.

“Observari polemice”este unul din studile critice cele mai inchegate.Autorul nu este antitraditionalist, dar critica lui Maiorescu este pertinenta acolo unde exagerarea si entuziasmulsupervicial tind sa strambe adevarul.

“Poeti si critici”-unul dintre cele mai controversate ale lui Ttu Maiorescu.Esenta criticului de a fi flexibil la impresile poetilor.Esenta poetului este de a fi inflexibil in propria sa impresie.

-A facut aprecieri despre:-

-Vasile Alexandri:-
-“cap al poeziei noastre literare”.Apreciaza calitatea sa de culegator si de poet ce a scris “doine si lacrimioare”.Elogiaza volumul “Pasteluri” pe care il considera “podoaba a literaturii noastre insufletite de simtire curata si puternica a naturii”.Observa ca acestea “sunt scrise intr-o limba frumoasa”.”Rapsod al evenimentelor epocii in care a trait”.

-Andrei Muresian:-
-a scris multe versuri dar s-a facut cunoscut prin publicarea “Desteptarii Romaniei”.

-Octavian Goga:-
-publicase volumul “Poezii ” in 1805 si il propune pentru premierea academiei.
Elogiaza forma frumoasa a versurilor, emotile izvorate din viata nationala.

-Ioan Slavici:-
-“Prin nuvele a dat batranei Europe prilejul unei emotii esteticedin chiar izvorul cel curat al vietii poporulut nostru”.

-Ion Creanga:-
-era considerat un mare povestitor pe care il putea aseza alaturi de Floubert, Niev si Dickens.

-Mihail Sadoveanu:-
-Este original prin:tipologie, descriere de natura, umor sobru, fond national, valoare morala.
Referirile sunt facute la “Dureri inabusite”, “Crasma lui Mos Precu”, “Povestiri”, “soimii” etc.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?