Dramaturgul Marin Sorescu s-a apropiat de teatru prin tragedia “Iona”.
Alaturi de “Paracliserul” si “Matca”, “Iona” face parte din trilogia “Setea muntelui de sare”. Aceasta “trilogie a nedumeririlor” a izvorat din dorinta omului si de cunoastere si autocunoastere, din setea de absolut, din cautarea iesirii din absurdul vietii zilnice. Aceasta viata capata la Marin Sorescu expresia unui labirint pustiu si dezolant.

Cele trei piese, adevarate poeme dramatice, infuzate de mister existential, apartin teatrului metaforic prin prezenta unor simboluri: a paradoxului, a absurdului si a parabolei tragice.

“Iona” este o parabola o mediatie pe tema destinului, un monolog urias sau un dialog al omului ajuns intr-o situatie limita. “Iona” este un tipat adanc (de profundis clamavi), o tragedie existentiala inscriindu-se in curentul mondial al teatrului absurdului.

Este o piesa despre insatisfactia relativului si nevoia acuta de absolut, ale carei sensuri ating relatia fundamentala dintre om si univers, ca si aspectele diverse ale cautarii unei iesiri din conditia tragica, existentiala si depasirea acestei conditii.
Subiectul este un motiv preluat din textul Bibliei: Iona din Vechiul Testament refuza sa duca mesajul lui Dumnezeu in cetatea Ninive, adica refuza sa fie prooroc. El cauta sa fuga in cetatea Tarsis pe o corabie. Se porneste o furtuna pe mare si corabia este pe cale sa se scufunde. Iona le spune corabierilor adevarul si aceastia il arunca in mare. Un chit (o balena ) l-a inghitit si Iona a stat trei zile si trei nopti in chit. El s-a rugat lui Dumnezeu si pestele l-a aruncat pe tarm.

Ajuns in cetatea Ninive, el prooroceste ca peste 40 de zile va fi distrusa din cauza pacatelor ei. Atunci locuitorii cetatii au intrat toti in post si in rugaciune iar Dumnezeu s-a milostivit de ei, fiindca s-au pocait, si i-a iertat. Iona s-a intristat pentru ca proorocirea lui nu s-a implinit iar Dumnezeu l-a mustrat pentru nesocotinta sa. Desi punctul de plecare al acestei drame il constituie povestea adventuroasa a profetului Iona, subiectul Biblic il regasim vag in continutul piesei. Pescarul Biblic, inchis pentru necredinta in burta pestelui este eliberat dupa pocainta.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?