Intinderi de ape statatoare formate in adanciturile reliefului terestru, lacurile sunt alimentate in principal de raurile care se varsa in ele. Formate in craterele vulcanilor stinsi, glaciare, sarate sau in cuveta, lacurile au forme, adancituri si intinderi variabile, in functie de originea lor.

Lacurile formate in cuveta (depresiune inalta) s-au nascut fie prin surpari lente ale terenului, fie prin miscari violente ale scoartei terestre, care au creat depresiuni in care ulterior s-au strans apele. Este cazul marelui Lac Victoria (68.100 km2) din Africa (format prin surpari) sau al celui mai adanc lac din lume, Lacul Baikal (1620 m), din Rusia.

Lacurile de crater s-au nascut din apa dulce retinuta pe fundul craterului unui vulcan stins. in general mici si rotunde, dar si adanci si abrupte, acestea devin periculoase cand craterele emit gaze toxice, ca in cazul Lacului Nyos din Camerun (Africa) care, in 1986, a multe victime.

Lacurile glaciare s-au nascut fie prin miscarea ghetarilor care au creat adancituri in care s-a oprit apa, fie prin barajele de roci (morene) aduse de ghetari sau prin sapaturile pe care acestia le-au facut in rocile muntilor. Ele se gasesc in regiuni acoperite altadata de ghetari (Canada, Scandinavia, nordul Poloniei) sau in munti. Astfel de exemple sunt celebrele lacuri din Canada (supranumita si “Tara celor 1001 de lacuri”), Lacul Vattern din Suedia, lacurile alpine din Zurich (Elvetia) sau Lacul Como (Italia).

Lacurile sarate s-au format in regiuni desertice, pe fundul unor depresiuni inchise, fara iesire la mare, care au colectat suvoaiele si cursurile accidentale de apa. Astfel de exemple sunt Marele Lac Sarat din SUA sau Natron si Nakuru din estul Africii. Se intampla uneori ca apa sa se evapore complet lasand in urma intinderi desertice sarate, numite salinas in America de Sud, sau sebkha, in Sahara. Un exemplu in acest sens il constituie Salina Grande din Argentina.

Cel mai mare lac din lume este Lacul Superior situat intre SUA si Canada (82.700 km2), urmat de Tanganyika (31.900 km2), Malawi (30.800 km2). Cel mai adanc este Lacul Baikal, din Siberia (1620 m adancime).

De mentionat ca, pe langa lacurile naturale, au fost create si lacuri artificiale ce corespund diverselor interese ale oamenilor. Suprafata totala a lacurilor ocupa 1,8% din Terra.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?