La 22 noiembrie, judecatorul de instructie Heughebaert, insotit de trei jandarmi, de doctorii Marouzze, Zoude si Cosse ca si de secretarul primariei, se indreptara spre castel. Credea atat de putin in zvonurile auzite incat lasa pe jandarmi la Bury.
Ajunsi la Bitremont. parerea sa, la inceput buna, se transforma deindata in neincredere.

Bocarme il anunta mai intai ca el nu primeste pe nimeni si judecatorul trebui sa astepte mult timp pana ce acesta se hotara sa apara inaintea magistratului. semineul din sufragerie era plin de cenusa si in el se zareau resturi calcinate de hartii si carti. Parchetul era acoperit cu talas. Dupa multa opunere din partea contelui, judecatorul Heughebaert a fost condus in cele din urma in camera unde se afla corpul lui Gustave, dar contesa refuza sa ridice storurile de la fereastra. Heughebaert merse sa le ridice singur si, la lumina care patrunse in camera, privirea ii fu atrasa de ranile misterioase care brazdau fata mortului.

La randul sau, Bocarme incerca in zadar sa ascunda petele de pe mainile sale. “Am inceput sa ma nelinistesc”, avea sa povesteasca mai tarziu judecatorul de instructie. Data fiind situatia, ordona medicilor sa procedeze deindata la efectuarea autopsiei. Cadavrul a fost transportat intr-o remiza si doua ore mai tarziu medicii isi prezentara raportul lui Heughebaert.

Creierul defunctului se afla in stare buna si nu putea fi vorba de o apoplexie. Gura, limba, gatul si stomacul prezentau atat de. numeroase urme de arsuri, incit medicii presupuneau ca acesta absorbise un lichid extrem de caustic, probabil acid nitric, fapt care a condus desigur la moartea lui Gustave. “Violenta durerilor, declarara acestia, au provocat moartea”.

Judecatorul Heughebaert, fiind sigur ca numai o analiza chimica, ar putea arata natura produsului corosiv intrebuintat pentru a-l omori pe Gustave, ordona preluarea organelor defunctului, operatie la care asista personal ; un jandarm si secretarul primariei transportara probele la Tournai iar ceilalti doi jandarmi ii ridicara pe conte si contesa.

Abia ajuns la Tournai, Heughebaert pleca mai departe la Bruxelles, unde intentiona sa se adreseze lui Jean-Servais Stas, profesor de chimie la scoala Militara.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?