Cantarea cantarilor este atribuita regelui Solomon. Scrisa in limba ebraica, in a doua jumatate a primului mileniu, Cantarea cantarilor este un poem de dragoste, de un profund lirism. Subiectul il constituie iubirea dintre regele Solomon si pastorita Sulamita. Poemul are valoare literara, istorica si simbolica.

Mahabharata este o vasta opera a literaturii indiene si, posibil, cea mai vasta din literatura universala. Contine 200.000 de versuri impartite in 19 carti. Creatie anonima si colectiva, compusa intr-un interval de timp ce dureaza de la sfarsitul epocii medice (1500 i.Hr.) pana in secolul al Vl-lea d.Hr., Mababharata este considerata o enciclopedie a literaturii hinduse, intrucat, alaturi de poemele epico-eroice sunt redate aici cunostinte din diverse domenii. Subiectul operei il constituie lupta dintre doua clanuri: de-o parte sunt fratii Pandava si verii lor, iar de cealalta, fratii Kaurava, descendenti ai lui Bharata, fiul regelui Dusyanta si al Sakuntalei.
Alaturi de Mahabharata, unul dintre cele mai cunoscute poeme scrise in era veche indiana este Ramayana. A fost compusa in jurul anului 300 i.Hr. si este atribuita lui Valmiki. Epopeea Ramayana nareaza pe parcursul a cea. 24.000 de versuri viata si aventurile printului Rama si ale sotiei sale Sita, fiica regelui Janaka.
Avand un pronuntat caracter istoric, ambele epopei fixeaza modelul viteazului razboinic, justitiar, care-si face datoria.

Cartea cantarilor compusa de ganditorul Confucius in secolul al V-lea este cea mai importanta opera literara a literaturii chineze antice. Compusa din 300 de poezii populare, ea reprezinta o surprinzatoare fresca a vietii poporului chinez.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?