Cele mai reprezentative opere literare ale Orientului antic sunt: Epopeea lui Ghilgames, Biblia, Mahabharata, Cantarea cantarilor.

Creatie literara sumero-babiloniana, Epopeea lui Ghilgames este unul dintre cele mai vechi texte ale omenirii. Dateaza din mileniul al 2-lea i.Hr. si a fost realizat in scriere cuneiforma, pe 12 tablite de argila.

Epopeea lui Ghilgames este o naratiune structurata pe doua mari teme: prietenia si cautarea nemuririi. Personajul principal este despoticul rege al Urukului, Ghilgames, care insa se va transforma, devenind un cu totul alt om. sub efectul prieteniei ce-l va lega de viteazul Enkidu. Moartea lui Enkidu il va determina pe Ghilgames sa plece in cautarea vietii fara de moarte. La sfarsitul calatoriei va descoperi ca nemurirea apartine numai zeilor. Personajul Ghilgames este tipul eroului civilizator.

Capodopera a literaturii ebraice, Biblia este cartea sacra a crestinismului. Prima parte, Vechiul Testament, descrie viata si istoria evreilor din secolul al XVIII-lea pana in secolul al Vl-lea i.Hr.. Partea a doua, Noul Testament, a fost redactata in intervalul secolelor I-IV d. Hr. si este alcatuita din texte ale evanghelistilor si apostolilor lui llnstos. Are un caracter profund religios, istoric, si reprezinta esenta spiritualitatii crestine.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?