Contextul international in care s-a desfasurat Marea Unire a fost marcat de:
– dezmembarea Austro – Ungariei si Rusiei Tariste;
– impunerea principiului nationalitatilor si cel al autodeterminarii;

-Etapele Marii Uniri:-

a) Unirea Basarabiei cu Romania s-a realizat pe fondul dezmembrai Rusiei Tariste si al desfasurarii Revolutiei Bolsevice.

In octombrie 1917 Congresul Ostasilor Moldoveni a deci constituirea Sfatului Tarii condus de Ion Ianculet. La 2 decembrie 1917 Sfatul Tarii a proclamat Republica Democrata Moldoveneasca, si a cerut sprijinul armatei romane pentru a asigura protectia populatiei.

Reactia dura a Rusiei fata de trecerea Prutului de catre trupele romane a determinat Sfatul Tarii sa:

– proclame independenta Republicii Democratice Moldovenesti la 24 ianuarie 1918;
– sa hotarasca unirea cu Romania la 27 martie 1918;
b) Unirea Bucovinei cu Romania s-a realizat pe fondul dezmembrari Austro – Ungariei. Consiliul National Roman constituit la Cernauti in octombrie 1918 cere ajutorul armatei romane pentru restabilirea ordini si convoaca Congresul General al Bucovinei. Acesta intrunit la 15 noiembrie 1918 a decis unirea neconditionata cu Romania.

c) Unirea Transilvaniei cu Romania, realizata pe fondul infrangerii puterilor centrale si dezmembrarii Austro – Ungariei.

Conducerea Partidului National Roman a elaborat “declaratia de la Oradea” care prezentata in Parlamentul Ungariei obtine valoarea unei declaratii de independenta.
Dupa constituirea Consiliului National Roman central (C.N.R.C) la 18 octombrie 1918 s-au constituit Consiliile si garzile locale.
Pentru a oprii secesiunea romanilor, guvernul maghiar organizeaza “tratativele de la Arad ” 13-14 noiembrie oferind autonomia Transilvaniei in cadrul Ungariei dar tratativele au esuat.

La 18 noiembrie – 1 decembrie 1918 se organizeaza Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia care hotarase:
– Unirea Transilvaniei cu Romania;
– constituirea Consiliului Dirigent cu rol executiv si a Marelui Sfat National cu rol legislativ;

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?