Balada este o specie a genului epic, in versuri,de mare intindere, uneori cu un pronuntat caracter liric, in care se derlueaza o actiune eroica, legendara, un fapt istoric, o idee filozofica ,se evoca o puternica personalitate istorica sau legendara.
“Miorita” a fost culeasa de Alecu Russo si publicata in prima culegere de “Poezii” populare. Are trasaturile literaturii populare: caractere anonime, orale, colective, sincretice, traditionale.

Ca orice balada populara apartine genului epic in care, insa, se imbina armonios elementele epice, lirice si dramatice. In structura baladei se disting doua mari planuri, unul epic in care autorul anonim nareaza faptele si construieste personajele si celalalt lirico – dramatic, ce se defineste prin exprimarea: gandurilor,sentimentelor si prin atitudinea ciobanului in fata mortii.

Desi are ca punct de plecare fenomenul de transhumanta, balada reprezinta o intreaga filozofie a vietii si a mortii. “Miorita” reprezinta unul din miturile fundamentale ale romanilor “existenta pastorala a poporului roman”.
Compozitional, balada se structureaza in trei parti si mai multe motive: al transhumantei, al complotului, al testamentului, al nuntii cosmice si al maicutei batrane. Fiind o opera epica autorul anonim isi exprima in mod indirect sentimentele prin intermediul actiunii si personajelor. Intamplarile se constituie in momente ale subiectului.

In expozitiune sunt prezentate locul si timpul actiunii, precum si personajele. Actiunea se desfasoara toamna, in timpul transhumantei, intr-un cadru feeric, creat prin intermediul a doua metafore “picior de plai”, “gura de rai”, iar protagonistii provin din regiuni diferite.

Intriga o constituie complotul a doi ciobani care pun la cale uciderea baciului moldovean manati de invidie si lacomie.
Desfasurarea actiunii paraseste planul real si intra in fantastic deoarece mioara nazdravana isi avertizeaza stapanul de pericolele care il pandesc si-l sfatuieste sa-si ia masuri de aparare.

Dispozitiile testamentare ale baciului pun in lumina atitudinea acestuia in fata mortii. Este partea lirico – dramatica a baladei, bogata in semnificatii si include motivul testamentului, al alegoriei moarte-nunta. El o roaga pe mioara sa fie ingropat “in strunga de oi, de catre cei doi presupusi asasini”. Doreste sa aiba la cap cele trei fluiere( de fag, de os, de soc )pentru a comunica postum cu turma sa. Mioara va trebui sa ascunda oilor moartea sa, infatisand-o ca pe o nunta cosmica cu participarea tuturor elementelor naturii (soarele, luna, brazii, munti, pasarile, stelele). Moartea este vazuta ca o contopire cu elementele vesnice ale naturii.
Punctul culminant este atins nu ca actiune, ci ca intensitate a sentimentelor cand ciobanul isi imagineaza ca maicuta il va cauta.

El ii cere mioarei sa-i ascunda adevarul despre moartea lui. Deznodamantul lipseste, moartea fiind ipotetica.

Un alt element specific baladei este prezenta personajelor reale (cei trei ciobani, mama) si a personajelor fabuloase (mioara nazdravana)
Ciobanul moldovean este personajul principal, personaj mitic deoarece exprima prin atitudinea sa intelepciunea poporului, acceptarea mortii ca o lege a firii. Caracterizat direct, sub aspect fizic, el reprezinta un ideal de barbatie si frumusete.
Din comportare, mod de a gandi si a concepe viata si moartea reies si alte trasaturi: sensibilitatea, stapanirea de sine, capacitatea de a patrunde tainele existentei. Maicuta batrana este indurerata, disperata, trasaturile sale reiesind din zbuciumul sau sufletesc.

Miorita este un personaj fabulos, umanizata prin personificare. O alta trasatura a baladei o constituie aparitia elementelor fantastice; cadrul mirific, personificare oilor, alegoria moarte- nunta.

Remarcabil este limbajul artistic: epitetele (“negru zavoi”); metaforele (“picior de plai”, “gura de rai” ;”lacrimi de sange”) ;personificarea oilor, elementelor naturii; diminutivele (ciobanel, fluieras).

Limbajul este predominant popular. Versificatia este cea specific populara; rima imperecheata sau monorima, ritm trohaic si masura cinci-sase silabe.
Prin toate aceste trasaturi “Miorita” este o balada populara.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?