Personajul literar este eroul care strabate continutul unui text. Modalitatile de caracterizare a acestuia depind de forma si de structura textului, sunt dependente de cateva criterii, intre care mai importante sunt: curentul si genul literar, in care poate fi incadrata opera; viziunea artistica, perspectiva narativa.
Un personaj dintr-o opera epica in versuri e caracterizat prin numeroase epitete, printr-un limbaj oratoric, prin fapte eroice (stefan cel Mare, din Dumbrava rosie, de Vasile Alecsandri).

Intr-o opera epica in proza, de mare intindere, cum ar fi romanul, caracterizarea personajelor este mai complexa: prin fapte, prin tinuta, prin limbaj, prin raportarea la alte personaje, prin comportamentul de-a lungul unei perioade mai indelungate (tot stefan cel Mare, dar din romanul Fratii Jderi, de M. Sadoveanu).
Caracterizarea personajelor devine specifica intr-o opera dramatica: nume, limbaj, situatii, comportament civic si scenic (in comedia O scrisoare pierduta, de I.L. Caragiale).

Caracterizarea de catre autor este caracteristica operelor literare de tip clasic si presupune prezentarea directa a trasaturilor fizice si morale ale personajului. Odata schitat caracterul personajelor, tot ce va urma nu va face decat sa confirme premisa. In literatura moderna, o asemenea modalitate se intalneste mai rar, datorita modificarii viziunii artistice si a perspectivei narative, fiind folosite metode combinatorii: caracterizarea de catre alte personaje, autocaracterizarea, caracterizarea prin actiune, prin limbaj, prin nume, prin mediul social, prin unele ticuri specifice (de pronuntie, de ortografiere), prin mediul social si natural in care isi desfasoara activitatea.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?