Comedia “O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale prezinta evenimente legate de fixarea candidatului guvernamental, in capitala unui judet de munte si satirizeaza moravurile politice si familiale din ultimele decenii ale secololui trecut. Personajele sunt reprezentantii a doua grupari politice care se dusmanesc, se lupta si se impaca.
Titlul acestei comedii de moravuri politice numeste intriga actiuniil : pierderea unei scrisori de amor primita de Zoe Trahanache de la Stefan Tipatescu, prefectul judetului si prietenul sotului ei, genereaza conflictul intre ambitiosul avocat Nae Catavencu, din opozitie, si grupul fruntas al conducerii locale :Zaharia Trahanache, Stefan Tipatescu, Zoe Trahanache.

Scrisoarea este gasita de catre Cetateanul turmentat si furata de Nae Catavencu care o foloseste ca santaj pentru obtinerea candidaturii.
Santajata, Zoe, temandu-se sa nu fie compromisa public, ii influenteaza pe Zaharia Trahanache si pe Tipatescu, obtinand de la ei promisiunea ca vor sustine candidatura lui Catavencu.
Trahanache, presedintele partidului de guvernamant si Tipatescu. Prefectul judetului, conduceau impreuna tunutul.

Nae Catavencu era avocat in opozitie, directorul ziarului “Racnetul Carpatilor”.
Tipatescu incearca sa obtina scrisoarea de la Catavencu prin amenintati si prin oferirea diferitelor functii. Neobtinand scrisoarea, decide impreuna cu Zoe sa ii sustina candidatura, dar de la Bucuresti se cere fara explicatii, sa fie trecut pe lista candidatilor un nume necunsocut, Agamemnon Dandanache.
In adunarea electorala (actul 3), Farfuridi, membru in partidul de guvernamant, care se astepta sa fie ales deputat si Catavencu rostesc discursuri lipsite de logica. Sunt intrerupti de politistul Pristanda care pune la cale un scandal. In incaierarea produsa, acesta isi pierde palaria in care era ascunsa scrisoarea si dispare pentru o vreme, producand emotii mari Zoei Trahanache.
Acum, Catavencu era cel care se temea, pentru ca intre timp Zaharia Trahanache ii gasise o polita falsificata.

Sosit de la Bucuresti, Dandanache este ales candidat. De la el, Zoe afla ca a obtinut canbdidatura de la centru datorita unei scrisori de amor pe care nu o inapoiaza insa, pentru a o folosi si alta data.
Nemaiavand scrisoarea, Catavencu accepta sa conduca festivitatea noului candidat, in timp ce scrisoarea este adusa Zoei de Cetateanul turmentat care o gasise in palaria lui Catavencu.
Toata lumea se impaca, Catavencu sperand ca va fi ales in alta camera. Atmosfera este vesela de sarbatoare si de impacare.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?