Organizatie interstatala, ONU ia fiinta la 25 aprilie 1945 pe terenul lasat liber de desfintarea Ligii Natiunilor. Sediul noii organizatii va fi stabilit la New York, in tara invingatoare din 1945.

Carta Natiunilor Unite stipuleaza principiile care au animat cele 51 de state fondatoare. Principalele obiectivele ONU sunt de a mentine pacea si securitatea internationala, de a dezvolta relatii prietenesti intre natiuni, de a realiza cooperarea internationala, de a asigura respectarea drepturilor omului si asistenta umanitara.

in 1948 Adunarea generala ONU a adoptat Drepturile universale ale omului. Sigla ONU reprezinta Planiglobul inconjurat de ramurile de maslin, care semnifica pacea.
Dintre secretarii generali ONU (de-a lungul timpului) mentionam: Trygve Halvdan Lie (Norvegia), Day Hammarskjoeld (Suedia), V Thant (Birmania), Kurt Waldheim (Austria), Javier Perez de Cuellar (Peru), B. Butros Ghali (Grecia), Kofi Annan (Ghana).
Pentru operatiunile de mentinere a pacii s-au creat “castile albastre” care au intervenit in multe conflicte ale lumii postbelice, fapt pentru care, in 1988, au primit Premiul Nobel pentru pace.

ONU se afla in plin proces de reformare, Germania si Japonia, foste state agresoare, dorind a face parte din aceasta organizatie internationala.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?