“”Pasa Hassan”” este o opera literara culta si anume o balada, deoarece infatisaza evenimente deosebite din trecutul nostru istoric, la care participa personaje cu insusiri iesite din comun. Opera epica “”Pasa Hassan””, asemenea oricarei balade, are o structura bine articulata in care momentele subiectului se succed ascendand pana in momentul in care Hassan ajunge la taberele poroprii.

Asa cum remarca Ion Rotaru, Cosbuc avea “”invocatia epica si dramatica, mai putin pe cea lirica”- de mari efecte, desi oricine poate observa cu usurinta, sub aspect liric, admiratia scriitorului pentru legendarul domnitor caruia ii preamareste vitejia si faptele si dispretul pentru Hassan care-i reprezinta pe cotropitorii lasi. De fapt aura legendara a eroului, prezentarea lui in antiteza cu adversarul sau, imbinarea elementelor reale cu cele fabuloase, hiperbolizarea personajelor si a faptelor lor, sunt trasaturi specifice acestei specii literare, pe care le intalnim si la balada populara dar carora scriitorul le da o nota personala, o anumita specificitate, pastrand doar structura generala a creatiei populare.

De asemenea, personajele sunt prezentate in situatii extraordinare, faptele unuia dintre ei fiind marete, impresionante, aflandu-se in opozitie evidenta cu ale celuilalt, devenind simboluri ale unor notiuni antitetice vitejie-lasitate.
Desi personajul principal al operei este Mihai Viteazul, opera poarta titlul numele celuilalt – Pasa Hassan- personaj deoarece poetul anticipeaza astfel intentia sa de a infatisa cele doua personaje in antiteza.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?