Piramidele reprezinta expresia clasica a civilizatiei egiptene. Aceste fenomenale constructii au surescitat imaginatia si interesul unui numar extraordinar de mare de persoane, care se intreaba si astazi cum a fost posibila construirea lor acum mii de ani. Din momentul in care prima piramida egipteana a fost construita in anul 2640 inainte de Hristos si pana in zilele noastre, au existat multe discutii si idei controversate legate de acest subiect. Multi au ajuns pana la a afirma ca ele au fost facute de catre extraterestrii. Cea mai celebra dintre aceste piramide ale Egiptului este fara doar si poate Marea Piramida a lui Keops care reprezinta in acelasi timp singura minune a lumii antice care a supravietuit trecerii a mii de ani, stand si astazi falnica.

Marea piramida face parte din cele trei celebre piramide de la Gizeh. Exista insa cateva zeci de piramide, construite in locuri diverse, de la cataracta I si pana in Delta. Foarte multe se gasesc pe malul vestic al Nilului, in dreptul oraselor actuale Cairo si Helwan. Piramidele au dimensiuni si forme foarte diferite.

Prima piramida construita a fost Piramida in trepte a regelui Djoser in jurul anului 2640 inainte de Hristos. Este situata la Saqqara si este construita in totalitate din piatra. Are sase trepte si o inaltime de 60 m. In prima faza, monumentul funerar era format dintr-o incinta dreptunghiulara cu o movila de pietre deasupra mormantului. Ea nu era o piramida, urmand modelul vechi de la Abydos si de la Saqqara. Mormantul si movila au fost mutate in jumatatea de nord a imprejurimii.

Prima piramida cu suprafete laterale netede este a regelui Snefru, inceputul dinastiei a IV-a. Piramidele in trepte mai mici de la inceputul Regatului Vechi nu sunt morminte, ci simboluri ale puterii regale, deoarece in interior nu se afla camere mortuare. Dar majoritatea celorlalte piramide din Regatul Vechi si cel Mijlociu sunt constructii funerare ale regilor egipteni. In interiorul lor se afla o retea de coridoare si incaperi. Sicriul de piatra, in care se odihnea mumia faraonului, se gasea in camera mortuara. Pana in prezent nu s-au descoperit mumiile regale din aceasta perioada.

Succesorii lui Djoser pe parcursul Dinastiei a III-a au construit piramide in trepte, dar in mai putin de un secol au aparut si piramidele adevarate, iar odata cu domnia lui Keops sau Kufu cum mai era numit, s-au atins si proportiile limita, si anume 146.6 metri inaltime si o suprafata de 5,3 hectare.

Primele morminte regale ale Dinastiei I sunt formate dintr-o structura ampla de caramida, construita dintr-un put si acoperita cu o movila. Ele erau inconjurate de morminte secundare destinate curtenilor si slujitorilor care isi insoteau stapanii in viata de dincolo. Aceste morminte de la Abidos ale primei dinastii erau asezate adanc in desert in zona vechilor si importantelor morminte regale . Mormintele acestei dinastii au unele lucruri in comun precum: incinta dreptunghiulara si orientarea ei nord-sudica, zidurile relativ masive si inalte de 8-9 metri, capela care se afla in cadrul fiecarei incinte in centru sau in partea sudica.

De cand au fost construite dainuieste o importanta intrebare si anume cum au putut fi construite aceste magnifice piramide. In cazul piramidelor mai mici si al celor construite din caramizi facute din malul Nilului sau pietre usoare raspunsul nu ar fi unul greu de aflat. Adevarata problema apare atunci cand ne intrebam cum Marea Piramida a fost construita. Fiecare bloc de piatra din aceasta piramida cantareste in medie peste 2 t. si este vorba de circa de 2,5 milioane de blocuri, randuite unele peste celelalte, pana la inaltimea de 147 m. Apoi, in interior exista blocuri de granit ce cantaresc circa 200 t.

Exista papirusuri care demonstreaza ca, inca din Regatul Mijlociu, se precizau sau se calculau lungimea cantului, inaltimea sau unghiul de panta al unei piramide. Din aceeasi perioada dateaza si modelul coridoarelor si camerelor subterane ale unei piramide. Din perioada Regatului Vechi s-au descoperit ciocane, dalti si ferastraie, dar nu si roti sau scripeti; saniile se cunosc din reprezentari si din vestigiile gasite. Prin urmare, piramida nu a fost inaltata de extraterestri, ci de oameni, cu ajutorul calculelor, planurilor si uneltelor lor. Nu se stie insa cu exactitate cum a fost posibil ca uriasa piramida sa fie ridicata cu mijloace atat de rudimentare. Cele mai veridice dintre numeroasele teorii elaborate de-a lungul timpului sunt teoriile rampei, deoarece s-au descoperit urme de rampe in apropierea piramidelor si a altor cladiri inalte. Potrivit uneia dintre aceste teorii, au fost construite, pana la o inaltime de 30 m, un sir de rampe mai mici perpendiculare pe piramida. Apoi s-ar fi construit o rampa de mari dimensiuni adiacenta piramidei, care se marea o data cu piramida si o inconjura in acelasi timp. Pe aceasta rampa erau transportate pe sanii blocurile de mai multe tone.

Sursa Imaginii – lasescapadas.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?