Complex de fenomene care au schimbat sau tind sa schimbe mediul ambiant in detrimentul echilibrului ecologic natural, poluarea este flagelul secolului al XX-lea.

Transformarile produse sub influenta materiilor chimice reziduale, a deseurilor industriale, a gazelor de esapament se rasfrang usupra atmosferei, asupra apelor naturale de suprafata sau subterane, asupra solului, ducand la grave dezechilibre ale mediului inconjurator.

Consecintele poluarii sunt majore. De la jumatatea secolului si pana acum s-a pierdut o cincime din terenul arabil iar o cincime din padurile tropicale a fost taiata, fapt ce a provocat disparitia a zeci de mii de specii. Nivelul bioxidului de carbon a crescut cu 13%, determinand incalzirea nefireasca a climei, iar stratul de ozon a scazut cu 20%. Toate acestea se datoreaza in principal agresiunii industriale care, in multe zone ale lumii, a scapat de sub control.

Astazi se vorbeste tot mai mult de poluarea apei, a aerului, a solului, la care se adauga, mai nou, poluarea sonora, zgomotul fiind un factor de stres deloc de neglijat. La acestea se adauga experientele nucleare care continua sa ameninte planeta, punand sub semnul intrebarii insusi viitorul omenirii.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?