Portretul este un tip de descriere in care sunt infatisate trasaturile fizice sau morale ale unei persoane in scopul individualizarii ei . Cand persoana apare intr-o opera literara , ea devine personaj literar . Deci portretul este imaginea unei persoane ori a unui personaj literar si poate sa apartina sau nu unei opere literare .

In ambele situatii , portretul include , in general , aspectul fizic , vestimentatia si insusirile caracteristice . Acestea din urma pot sa fie calitati sau defecte care se pot manifesta prin gesturi si prin ticuri . Totodata , portretul se refera si la obiceiurile persoanei sau personajului descris , care ii contureaza personalitatea .

Uneori , mai rar , obiectul unui portret poate fi si o fiinta necuvantatoare si atunci se realizeaza portrete animaliere .

Portretele se clasifica dupa mai multe criterii . Dupa categoria de opere din care fac parte portretele pot fi : portrete reale , obisnuite , realizate in mod obiectiv si el apartin operelor stiintifice . Tot aceste categorii ii apartine si portretul ca fisa biografica , prezent in publicistica ; contine si el informatii precise legate de viata si de activitatea unei persoane ( sportiv , cantaret , actor etc. ) .

Cand portretul apare intr-o opera literara si in creionarea lui intervine si imaginatia scriitorului se realizeaza un portret literar ( imaginar sau fictiv ) care figureaza mai ales in speciile genului epic .

Dupa tipul de insusiri evidentiate , portretele sunt fizice , cand este reliefata infatisarea exterioara a personajului , aspectului fizic , sau morale ( psihice ) daca scriitorul are in vedere trasaturile de caracter ale personajului . Cele mai multe portrete sunt insa mixte , deoarece cuprind atat trasaturile fizice , cat pe cele morale .

Si in functie de modul lor de realizare , portretele cunosc o mare diversitate , deoarece scriitorii apeleaza la modalitati diferite . Astfel , autorul se poate oprii la anumite detalii semnificative , cu importanta deosebita si atunci realizeaza un gros plan . Daca trasaturile fizice si morale sunt prezentate sumar , portretul este o schita sau un crochiu ; in alte portrete trasaturile fizice sau morale ale personajelor sunt exagerate , de cele mai multe ori cu scopul de a-i amuza pe cititori si , in aceasta situatie , portretul se numeste caricatura . Exista si un tip de portret in care autorul se descrie pe sine insusi , se autodefineste si de aceea un astfel de portret poarta numele de autoportret .

Portretele realizate de scriitori se refera la o persoana sau la un grup de persoane . In felul acesta , scriitori realizeaza , din punct de vedere al numarului de persoane la care fac referire , portrete individuale sau colective . Dupa felul in care opera literara este alcatuita , portretele sunt in proza si in versuri .

Indiferent de tipul portretului realizat , scriitorii folosesc anumite procedee in evidentierea insusirilor fizice si morale ale personajelor . Astfel , ei apeleaza la prezentarea directa a acestora prin intermediul descrierii sau indirecta , argumentandu-le prin faptele , prin atitudinea si prin felul de a vorbi a personajelor . Pentru a insista asupra trasaturilor lor de caracter autorii folosesc si diferite figuri de stil epitete , comparatii , personificari , hiperbole , antiteze , enumeratii -prin care reliefeaza personalitatea eroilor .

In functie de imprejurari , trasaturile fizice si morale sunt evidentiate de personaj insusi , realizandu-se astfel autocaracterizarea , sau de catre celelalte personaje ale operei cu care el se afla in relatie .

Indiferent de tipul de portret realizat , personajele au un rol deosebit in structura operei literare deoarece autorii , generalizand , realizeaza adevarate tipuri umane , cu anumite trasaturi dominante . Totodata , personajele sunt purtatoarele mesajului operei literare si implicit , al autorului . In felul acesta apare exprimata si atitudinea diferita a autorului de la un personaj la altul in stransa legatura cu valorile morale pe care acestea le reprezinta .

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?