Ogindid viata in mod fabulos, venind dintr-o lume indepartata “ce gandea in basme si vorbea in poezii “, basmul popular cere are un subiect simplu, actiunea sa fiind alcatuita dintr-un sir de espidoade in care se povestesc peripetiile eroului principal, reprezentand binele, in lupta sa impotriva raului.

Personajul este plasmuit de imaginatiia creatorului anonim si este plasat, prin intermediul formulei initiale, intr-u timp nedeteminat, fabulos.Fantasticul se impleteste cu elemente reale, in basm fiind prezente multe trimiteri la viata de zi cu zi, care ii confera acestei creatii populare si caracter realist.

Eroul basmului, aflat de obicei, la varsta tineretii, isi dezvaluie clitatile, trcand o multime de probe, caracterizarea indirecta fiind prepondierata in aceasta creatie populara, deoarece principalelevalori morale pe care basmul le evidentiaza sunt mai bine puse in lumina prin faptele personajelor, prin atitudinea lor prin relatiile cu celelalte personaje, prin vorbele lor.

Dupa cum arata George Calinescu in “Estetica basmului”, eroul basmului este “voinicul capabil sa infaptuiasca in perioada “tineretii nobile” misiuni oricat de dificile pentru a ajuta comunitatea umana si face sa trumfe binele .”
Praslea asa cum arata si numele sau este fiul cel mai mic al imparatului din gradina caruia erau furate in fiecare an, merele de aur.

Dupa incercarile nereusite ale fratilor sai mai mari, Praslea ii cere imparatului sa-I lase sa-si incerce si el norocul.In ochii tatalui sau, Praslea este un “nesocotit”de mucos care nu poate sa-si asume o misiune in care fratii mai mari, alti voinici esuasera(caracterizare directa, facuta de un personaj).

Desi jignit de tatal sau, Praslea I se adreseaza acestuia cu modestiesi intelepciune pentru a-l determina sa-l lase si pe el sa incerce a-I prinde pe hoti.Trasaturile reies din cuvintele sale, fiind sugeratede caracterizarea indiracta :”eu nu ma incumet-zise Praslea a prinde pe hoti, ca zic ca o incercare de voi face si eu nu poate sa-ti aduca nici un rau”.

Prevazator, intuind delurarea viitoare a faptelor, el isi ia “carti de citit, doua tepuse, arcul si tolba cu sagetile “si reuseste sa-si alunge somnul si sa-l raneasca pe hot.

Consecvent cu ceea ce-si propune el pleaca in cautarea hotului, desi imparatul vazand merele aurite “nu mai voia sa stie de hot “.Consecvent eroului este reliefat de faptele sale, dar si de caracterizarea directa, apartinand povestitorului:”Fiul sau, insa nu se lasa cu una cu doua, eroul fiind convins ca-l poate aduce pe hot “chiar din gaura de sarpe”.

In misiunea asumata, Praslea si-i asociaza pe fratii sai care incepusera sa-l invidieze pentru vitejia sa.Ajunsi la prapastia care despartea cele doua taramuri, numai Praslea are curajul sa coboare in teritoriul zmeilor, antiteza dintre el si cei doi frati mai mari fiind evidenta.

In lupta cu zmeii, dovedeste curaj, reusind sa-I rapuna pe toti trei Confruntarea cu zmeii scoate in evidenta si alte trasaturi ale eroului .El este inzestrat cu o forta impresionanata :il baga pe zmeu pana la genunchi in pamamnt apoi pana la gat si-I taie capul .Acestei trasaturi fantastice I se adauga altele care reies din faptele eroului.Ca in orice personaj al basmului, realul si fantasticul se impletesc.Astfel, Praslea se metamorfizeaza in fire vorbeste cu corbul care il ajuta, transforma cu ajutorul unui bici, palatele in mre de aroma de argint si de aur .Fortele sale fantastice se manifesta si cand revine in imparatie, cand reuseste sa faca o furca de aur care toarce singura si o closca cu pui de aur.

Dialogul cu zmeul cel mic subliniaza o alta trasatura a lui Praslea, increderea in Dumnezeu, credinta sa.Amenintarii rivalului sau, eroul ii raspunde:”Cu ajutorul lui Dumnezeu, am eu ac de cojocul tau.”

Inteligent si abil, Praslea anticipeaza faptele fratilor sai, isi da seama de intentiile lor si-I insala pe acestia, legand de franghia pe care trebuia sa iasa, o piatra avand caciula sa deasupra.Intentia sa este prezentata direct de catre povestitor:”El simtise de-mai dinainte ca fratii sai ii poarta sambtele.”

Dovedind bunatate sufleteasca, Praslea salveaza puii de zgripturoatica, primind recunostinte si ajutorul acesteia.

In drumul spre imparatie, pe care il face cu ajutorul zgipturoaicei, Praslea dovedeste curaj, stapanire de sine cand “fara sa-si piarda cumpatul, trase palosul, si-si taie o bucata de carne moale din coapsa piciorului de sus si o dete zgripturoaicei.Tenacitatea in atingerea scopului propus se manifesta si acest gest al personajului.

Dupa ce-si dezvaluie identitatea in fata tatalui sau, Praslea dovedeste generos cu fratii sai care incercasera sa-l ucida, in iaba urmand ca acestia sa-si primeasca pedeapsa din partea lui Dumnezeu, in care erul crede cutarie:”Tata eu ii iert si pedeapsa sa o ia de la Dumnezeu”.

In final eroul este rasplatit pentru calitatile sale si peripetiile sale se incheie cu o nunta imparateasca.

Praslea cel voinic este un personaj complex, in care se impletesc insusirile omenesti si fabuloase care reies, mai ales, din faptele sale din relatiile cu celelalte personaje, din spusele lui caracterizarea directa fiind mai putin prezenta.

La nivelul expresivitatii artistice observam prexenta constructiiloor populare(N-auzi tu ce prapatii spun fratii tai”, “nu se lasa cu una, cu doua”), a vocativelor familiare (“nesocotitule”, “frumusica mea”), prezente in exprimarea cotidiana, a oamenilordin mijlocul caroara a rasarit basmul, erul fiind o intruchipare a inaltelor valori morale pretuite de creatorii basmelor.

Praslea cel voinic, este ca toti eroii din basme care intruchipeaza binele, este un erou exemplar, in portretul sau moral fiind prezente cale mai inalte valori morale:curajul, modestia, increderea in Dumnezeu vitejia, darzenia consecventa, darzenia.

Prin eroii sai, care intruchipeaza valorile morale amintite, prin victoria binelui asupra raului, basmul are o pronuntata latura educativa, cultica increderea in suprematia binelui si admiratia pentru personajele exemplare.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?