Basmul popular ” Praslea cel voinic si merele de aur” are ca titlu numele personajului principal pozitiv si triumful luptei sale: merele de aur : Praslea este fiul cel mai mic al unui imparat care avea un mar de aur, ale carui roade erau furate inainte de a se coace. Cei doi frati mai mari stau la panda nereusind sa-l prinda pe hot. Incercandu-si norocul si Praslea, raneste hotul aducand pe masa imparatului mere de aur.

Impreuna cu fratii sai pleaca in cautarea hotului ajungand la o groapa prin care trece pe taramul celalalt. Cei doi frati raman sa-l ajute. Ajungand la casa zmeilor pe care ii omoara, elibereaza trei fete de imparat rapite de acestia. Transformand cele trei palate in trei mere: de arama de argint si de aur, pleaca impreuna cu fetele de imparat spre groapa. Da marul de arama si pe cel de argint primelor doua fete oprindu-si marul de aur care ar fi apartinut fetei cele mici.

Fratii cei mari scot fetele din groapa, cu ajutorul unei franghii, crezand ca de aceasta este agatat si Praslea si ii dau drumul in gol.
Crezandu-l mort, merg la imparat laudandu-se cu victoria asupra zmeilor.
Praslea, ajutat de o zgripturoaica, ajunge si el inapoi in lumea lor.
Dupa o serie de incercari pe care le trece cu brio, este recunoscut de fata cea mica, care ii devine in cele din urma sotie, fratii sai fiind omorati cu sagetile aruncate in sus pentru a se face dreptate.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?