Pretutindeni in Europa anilor 1848 aveau loc miscari revolutionare, avand la baza o prima criza economica, cea din 1846, precum si revolutia americana care a dus la trezirea nationalitatilor. Aceasta revolta a popoarelor a avut loc mai intai la Paris, impotriva regelui Ludovic-Filip, si s-a incheiat cu proclamarea celei de a doua Republici. Apoi s-a revoltat capitala Austriei, determinand plecarea sefului guvernului. Asemenea miscari s-au manifestat si in Cehia si Ungaria.

Popoarele germane din interiorul Confederatiei Germane care cuprindea 39 de state voiau sa se constituie intr-o singura natiune, impartita in mai multe regate, Italia voia sa se elibereze de sub stapanirea austriecilor si sa se uneasca.

Romania, despartita in trei provincii istorice, aflata la raspantia a trei imperii era, de asemenea, insufletita de curentul infaptuirii uniunii nationale. Valul acesta de insurectii la nivel european, a ramas in istorie sub numele de “Primavara Popoarelor”.

Revolutiile au fost inabusite pretutindeni, miscarile nationale au fost zdrobite. Armatele mobilizate impotriva revolutionarilor au provocat mii de morti.

Dar, desi au fost reprimate, revoltele popoarelor de la 1848 si-au atins telul in mare parte, obtinand drepturi importante. Grecia, Belgia, Polonia demonstrasera deja ca marile imperii pot fi invinse, obtinandu-si independenta. in 1859 Italia isi infaptuieste unitatea partiala, urmand ca in in 1861 sa devina aproape completa. Germania infrangea Austria si proclama Reich-ul care simboliza unitatea tarii. in acelasi an, 1859, prin Unirea Principatelor Moldovei si al Tarii Romanesti se nastea noul stat, Romania.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?