Aconitina este una dintre cele mai puternice otravuri. Si asta o dovedeste cazul petrecut la sfarsitul deceniului al treilea, in capitala Angliei. Este vorba de o otravire criminala cu un alcaloid, aconitina, cunoscut prin extrema sa toxicitate chiar in doze infime. Folosit de unele triburi pentru otravirea sulitelor in scopul de a se apara de animalele salbatice, aconitina a mai fost denumita “ucigatoarea de pantere”.

Doctorul Trapp se gasea in fata unei mari dileme : pe de o parte avea legaturi cu o infirmiera extrem de frumoasa si mult mai tanara decat sotia sa, iar de pe alta parte, datoriile cresteau de la o zi la alta, ca un bulgare de zapada rostogolit la vale. Moartea sotiei sale ar fi fost solutia la care insa nu putea sa se astepte ; ar fi mostenit o avere importanta, de care deocamdata nu putea dispune si mai ales i-ar fi putut permite sa se casatoreasca cu amanta sa. Ideea incepu sa-l obsedeze, la inceput fara sa aiba curajul s-o puna in practica ; cu timpul, presat mai ales de capriciile amantei si speriat la gandul sa n-o piarda, incepu sa caute solutii. Dupa examinarea mai multor proiecte se decise sa recurga la otrava pentru a suprima pe cea care statea in calea planurilor sale.

Cunoscand proprietatile extrem de toxice ale aconitinei si mai ales faptul ca, in doze infime poate provoca moartea, si ca numai printr-o intamplare (daca ne referim la perioada cand s-a petrecut cazul) poate fi pusa in evidenta in corpul victimei, s-a hotarat sa treaca la actiune.

Planul a fost studiat si regizat pana in cele mai mici amanunte, dand dovada de o ingeniozitate pe drept cuvant diabolica, capabila sa-i ofere un alibi 100%, cu alte cuvinte sa fie o crima perfecta.

Cu prilejul unei vizite la laboratorul de farmacologie ai facultatii de medicina, profitand de o clipa de neatentie a unui coleg de scoala, care era asistent, a sustras, din borcanul aflat in raft, o cantitate oarecare de aconitina. intcf in cabinetul sau, a dizolvat-o in putina apa, aspirand li-5 chidul intr-o seringa pe care si-a tinut-o pregatita intr-un sertar. Acum astepta momentul prielnic sa treaca la actiune. Acesta nu a intarziat sa se iveasca chiar in zilele urmatoarei cand, impreuna cu sotia, au fost invitati la o receptie data de niste cunoscuti. Dupa masa s-au oferit fructe printre care si struguri. Fiind vara si cald, doamna Trapp a iesit pe terasa ; sotul a ales un ciorchine de strugure si, retragandu-se intr-un ungher si asigurandu-se ca nu este observat, a scos seringa si a injectat solutia de aconitina in boabele colorate in rubiniu, dupa care s-a intreptat spre sotia sa oferindu-i strugurele. Mai mult, ii alegea el boabele rubinii ca fiind cele mai gustoase, in timp ce el, din cand in cand, manca cate o boaba obisnuita, care nu primise intepatura fatala.

Totul a durat cateva minute, dupa care s-a retras, lasandu-si sotia pe terasa in compania unui amici care se ivise intre timp. impreuna cu un grup de cunoscuti,: s-a asezat la o masa de joc. Efectul otravii nu a intarziat sa se menifeste si biata femeie a murit in mai putin de trei; sferturi de ora, fara ca cineva sa banuiasca realitatea.

A urmat scenariul obisnuit : mostenirea si casatoria cu infirmiera. si poate ca adevarul nu ar fi iesit niciodata la iveaia, daca, intr-un moment de sinceritate, nu i-ar fi marturisit actualei sotii fapta sa, motivand-o ca un suprem sacrificiu facut pentru ea. Pentru moment, aceasta nu a divulgat teribilul secret, temandu-se sa nu fie si ea implicata. Dar doctorul Trapp, dupa cativa ani, si-a luat o noua amanta incepand sa-si neglijeze sotia. Au urmat scene violente, cu amenintari de ambele parti. Sotia terorizata de frica de a avea soarta predecesoarei sale, a declarat totul la Scotland Yard.

Procesul intentat doctorului Trapp nu a produs valva obisnuita in asemenea situatii, oamenii fiind preocupati de evenimente mult mai grave, caci norii celui de al doilea razboi mondial se adunau pe cerul Europei. Intr-un moment de deprimare el si-a recunoscut vina si a fost condamnat la munca silnica pe viata. si-a sfarsit zilele cu prilejul unui raid al aviatiei germane, cand cateva bombe au cazut pe inchisoarea in care isi ispasea pedeapsa.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?