printre cele subtile, este posibil ca sa fi fost cunoscut in acea epoca acidul prusie sau cianhidric, mai ales de “catre italieni, denumit “otrava florilor de piersic”. Era cunoscuta si de preotii egipteni cu care suprimau pe cei care le aflau secretele.

Jeanne d”Albret, regina de Navarra, sotia lui Antoine de Bourbon si mama lui Henric al IV-lea, se presupune ca a murit in anul 1572 fiind otravita cu acid prusic.
Principala sare a acidului cianhidric este cianura de potasiu. Otravirile criminale sunt rare ; asa, de exemplu, in Franta, dupa o statistica a lui Vibert, din 14 cazuri de otraviri cu cianura de potasiu, doua erau criminale. Taylor ciieaza o crima savarsita in Anglia, in anul 1881, cu apa de laurocerasi in cantitate de 60 grame si acelasi autor arata ca otraviri si tentative de otravire s-au comis prin trimiterea unor sticle in care se introdusese acid prusie.

Bull a publicat un caz de intoxicatie criminala cu esenta de migdale amare, in doza de 17 picaturi. Erben citeaza, fara sa arate provenienta, un caz in care esenta de migdale amare a fost turnata in gura victimei, in timpul somnului. Gustul atat de pronuntat, al cianurii de potasiu, poate pune in garda victima, insa criminalii disimuleaza acest gust incorporand otrava in vin, si mai cu seama in lichioruri, care au un rrairos natural de migdale amare. Josch a publicat in 1904 tentativa de otravire care s-a incercat asupra unui preot, caruia i s-a turnat cianura de potasiu in vin.

Cazul cel mai celebru este al lui Troppmann, otravitorul familiei Klinck, citat de Tardieu. Criminalul si-a preparat singur otrava, distiland un amestec compus din trei parti ferocianura de potasiu, doua parti de acid sulfuric si doua parti apa.
Un caz interesant de tentativa criminala este cazul Rasputin, caruia i s-a administrat cianura de potasiu in prajituri ; nereusita acestei tentative s-ar fi datorat, dupa unii autori, faptului ca cianura de potasiu era veche si, stand mult timp in contact cu aerul, s-a alterat ; dupa alti autori nereusita s-a datorat insusi faptului ca s-a administrat in prajituri, glucoza constituind unul dintre antidoturile acidului cianhidric (Bougault si Perrier).La noi in tara se cunoaste un singur caz de otravire cu cianura de potasiu.

Capeteniile naziste purtau, montate in inele sau dinti, .” doza mortala de cianura de potasiu ; asa s-au sinucis Hitler, Goering si Goebbels. in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in lagarele hitleriste de exterminare, a fost folosit in camerele de gazare un produs al concernului I G. Farben' Industrie, pe baza de acid cianhidric : ciano-formiatul de metil, “Ciclon B”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?