Traian reia razboiul in primavara lui 102, pornind de pe pozitiile dobandite in 101, cu trupele partial refacute. Nici de asta data solia lui Decebal catre Pacorus al II-lea, regele partilor, caruia regele geto-dac ii trimite in dar pe Callidromus, un sclav capturat de Susagus in palatul lui M. Laberius Maximus, nu reuseste sa obtina inchegarea unei aliante daco-parte. intelegand ca daca nu va stapini muntii nu va stapini nici Dacia, Traian ataca, cu mai multe coloane, spre inima fortificata, din munti, a regatului. El va comanda inaintarea dinspre nord, din Valea Muresului. O alta coloana romana patrunde pe Valea Jiului.

Dinspre est ataca calarimea comandata de Lusius Quietus, care strabatuse lantul Carpatilor pe Valea Oltului. Sub presiunea extraordinara a legionarilor, ce atacau din nord, cade cetatea Costesti, unde romanii recupereaza insignele legiunilor lui Corne'lius Fuscus, infrant in primul razboi al Romei cu Dacia, din vremea lui Domilianus. in fruntea unei alte coloane, M. Laberius Maximus cucereste cetatea de la Tilisca. Diplomatia lui L. Licinius Sura incepe a da si ea rezultate: fruntasi daci tradeaza si trec de partea lui Traian. Principala batalie data de Traian cu fortele reunite s-a dat in apropierea Sarmizegetusei.

Victoria lui Traian, cu toate ca de necontestat, a fost obtinuta cu mare truda si cu pierderi considerabile. Esaloanele sale sunt epuizate, astfel incat, la cererea de pace a lui Decebal, Traian raspunde pozitiv. Pacea incheiata anuleaza avantajele obtinute de geto-daci de la Domitianus (extradarea inginerilor romani, restituirea masinilor de razboi), dezertorii romani sint predati de Decebal, zidurile cetatilor dacice sunt darimate, politica externa a regatului intra sub controlul Romei, imperiul anexeaza partile sudice, dinspre Dunare, ale Daciei: Muntenia, Oltenia si Banatul, o oaste romana ramine in centrul Daciei (in Hateg), in apropiere, deci, de Sarmizegetusa Regia, pentru a supraveghea respectarea conditiilor” pacii. in timpul triumfului organizat lui Traian la Roma (decembrie 102) acestuia ii este conferit titlul victorios “Dacicus”. Dar Dacia nu fusese supusa. Traian o stia tot atit de bine ca si Decebal.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?