In timpul triumfului organizat lui Traian la Roma (decembrie 102) acestuia ii este conferit titlul victorios “Dacicus”. Dar Dacia nu fusese supusa. Traian o stia tot atit de bine ca si Decebal. Asa incit, pregatirile pentru un nou razboi incep chiar din primavara anului 103. Spre a-si mari viteza de manevra si a-si imbunatati comunicatiile, Traian incepu construirea in dreptul Drubetis-ului (azi Drobeta-Tumu Severin), a unui pod peste Dunare. Lucrarile au fost conduse de Apollodor, autorul proiectului si au durat doi ani.

Uimitoare lucrare de arta inginereasca, avand de traversat o latime de apa de 1 127 metri, adanca, la mijloc, de peste 30 metri, podul avea, intre cele doua portaluri de pe maluri, o lungime de 1 135 metri; sustinuta pe 20 de picioare de piatra, calea rutiera de peste Dunare se sprijinea pe arcuri cu o deschidere de 5ti metri. Al doilea razboi cu Dacia putea incepe.

Dealtfel, conflictele numeroase angajate de regele Decebal in teritoriul roman din preajma Dunarii si in lumea barbara aliata a Romei, intre care celebra capturare a lui Cneius Pompeius Longinus3, militar de mare talent si unul dintre apropiatii lui Traian, au mentinut intre Roma si Dacia o permanenta stare de conflict. in ziua de 4 iunie 105, Traian s-a imbarcat la Brundisium. Era hotarat, pentru a obtine o victorie totala, sa atace direct centrul regatului, pe care se hotarase sa nu-l mai pastreze nici in chip de client supus, ci sa-l transforme in provincie. O arata si faptul ca in suita sa il luase si pe viitorul guvernator al Daciei, Decimus Terentius Scaurianus. O spune si, in Dacica, comentariile sale din aceste razboaie. in iulie, in fruntea unor efective sporite Traian trece podul de la Drubetis si concepe o inaintare pe cinci coloane: pe Valea Oltului, cea comandata de Traian, care, inainte de pasul carpatic de la Turnu Rosu, se uneste cu o coloana ce traversase Oltenia; prin Portile de Fier ale Transilvaniei, Valea Muresului si Valea Apei Orasului; prin Valea Jiului si pasul Valcan; prin Tara Birsei si pasul Bran; prin sudul Moldovei. Taia, in acest fel, legaturile lui Decebal cu o mare parte din teritoriul geto-dac.

Dealtfel, si poate datorita si acestei perfide invaluiri, unii sefi daci il parasesc pe Decebal, retras la adapostul muntilor si al cetatilor din munti. Aici s-au dat, in 106, cele mai grele lupte. Complexul de fortificatii din Muntii Orastiei, ce apara Sarmizegetusa Regia, cade pana la urma. Cade si Sarmizegetusa. Planul lui Traian triumfase. Decebal, surprins de o unitate de calareti romani intr-un refugiu din muntii Harghitei, de unde intentiona sa organizeze lupta de eliberare a Daciei, isi ia zilele. Comandantul detasamentului, decurionul Tiberius Claudius Maximus, ii duce lui Traian, in cartierul general de la Ranisstorum, capul si mana dreapta ale viteazului rege. Ca prim semn al victoriei, Traian trimite la Roma capul regelui dac, ce va fi expus pc sr-ara de piatra a Capitoliului (treptele Gemoniilor). Era cea mai mare victorie a lui Traian. La 11 august 106 Dacia este proclamata provincie romana. si Traian ramane in Dacia, pana in anul 107, pentru a o consolida.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?