Aheii au invadat Grecia prin 2500 i.e.n. Este primul val de invazie cunoscut asupra Greciei. Voinici, blonzi, folosind o limba care a stat Ia baza elinei, coborind din nord, aheii au aparut initial in Thessalia (Grecia de Nord), impingind in munti vechea populatie de pelasgi si perhebri, de origine preindoeuropeana (probabil inruditi cuetruscii), care, prin 3000 i.e.n., realizasera civilizatia prehelenica.

Pana la sosirea aheilor lumea greaca fusese dominata de stralucitele civilizatii cicladica (in insulele Ciclade din Egeea) si minoica (insula Creta) datorate tot unor populatii preindoeuropene. Valul aheilor, razboinici a caror forta era sporita de folosirea calului domestic, adus de ei in spatiul grec, se abatu si asupra coastelor nord-vestice ale Asiei Mici (cunoscute mai tirziu sub numele de Ionia), unde distrusera primul oras Troia si fondara Troia 2. Coborara (prin 1900-1500 i.e.n.) in Grecia Centrala si Pelopones si. prin 1400 i.e.n., luind Cnosoiul (centru ni Cretei) isi asigurara dominatia in Egeea si chiar dincolo de ca cu ajutorul coloniilor (ahaie) intemeiate in Rhodos, Skilia, Cipru, Cilicia.

Ei au creat civilizatia miceniana (secolele XVI -XIII), la care au contribuit si ionierii, civilizatie descrisa in poemele homerice. De la civilizatia miceniana au ramas ruinele unor impozante cladiri in Micena (cetatea eroului homeric Agamemnon), in Tirint si Argos. Invazia doriana i-a silit pe ahei sa se refugieze in Asia Mica (litoralul ionic), cu exceptia unei parti ramase in Thessalia si nordul Peloponesului (Ahaia). in aceasta epoca si poate chiar ca urmare a presiunii dorienilor, se situeaza celebrul asediu al Troiei, cantat in Iliada.

Se presupune ca in Attica au ramas si ahei care, impreuna cu eolienii (mic grup fixat inainte de dorieni in Beotia si parte in Thessalia) si mai ales cu ionienii (grup grec, inrudit indeaproape cu aheii, care a patruns in Grecia la inceputul mileniului al II-lea i.e.n., stabiliti in Attica si Eubeea, apoi pe litoralul ionic al Asiei Mici, cuprins intre Foceea la nord si Milet la sud, inclusiv in insulele Samos si Chios) au format populatia ateniana.

Atenienii erau foarte legati de ideea descendentei ahaice, in sensul mai larg, dat de Homer acestei notiuni, cuprinzandu-i pe toti grecii inclusiv predorieni, pe ionieni, in al caror focar asiatic de cultura au fost create poemele homerice. Acestor populatii le datoreaza Grecia focarul poeziei epice religioase (Grecia Centrala, sec. VIII i.e.n.) reprezentata de Hesiod, care completa mitologia helena prin Teogonia si schita tabloul vietii rurale in “Munci si zile”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?