Ceea ce i-a impresionat extraordinar pe calatorii antici in Mesopotamia erau dimensiunile gigantice ale constructiilor. Pe noi insa ne impresioneaza mai mult faptul ca aceste edificii enorme au putut fi inaltate cu un material de constructie atat de ingrat cum este caramida nearsa.

Cele mai vechi orase sumeriene si babiioniene erau fortificate cu ziduri de incinta de proportii nemaivazute pana atunci. Am amintit ca dublul zid din Uruk, construit in jurul anului 2300 i.e.n., era lung de peste 9 km, avea o grosime de 5 m, inaltime de 6 m si 800 de turnuri de aparare. (In pri-mele timpuri ale Imperiului asirian aceste ziduri atingeau inaltimea de 3 2 m, iar turnurile de aparare, de 30 m). In secolul al VIII-lea i.e.n. zidurile Khor-sabadului cu 7 porti de aparare si numeroase bastioane ajungeau pana la 20 m. Zidul exterior al Babilonului avea grosimea de 7,80 m, iar cel interior 7,12 m, cu numeroase si foarte inalte turnuri de aparare. Grecii antici vor recunoaste ca datorau mult tehnicii fortificatiilor din Mesopotamia.

In domeniul lucrarilor de utilitate publica, asirienii au fost neintrecuti, in secolul al VIII-lea i.e.n. regele Sanherib aducea la Ninive apa de la o distanta de SO km, printr-un apeduct, care, traversa o vale “pe un pod de pietre albe”, lung dw 280 m, larg de 22 m, si inalt de 9 m. Dar ceea ce e mai uimitor este ca, mult timp inainte, in mileniul al III-lea i.e.n., in constructia mormintelor regale din Ur apare pentru prima data in lume bolta si cupola (cf. L. Wolley).

Arhitectura era dominata ca intreaga arta mesopotamiana de ideea religioasa si de cea monarhica. Arta era, aproape in intregimea ei, in serviciul templului si al regelui. De aceea, arhitectura a intrecut aici in gran-doare tot ceea ce se realizase pana la acea data. Marele palat al lui Nabukad-nezar din Babilon avea dimensiuni uriase: 330 m lungime pe, 200 m latime. In apropierea palatului erau construite faimoasele “gradini suspendate” in realitate, amenajate pe terase sustinute de coloane si arcade masive.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?