Dupa fiul sau Sanherib (704-681 i.e.n.) cel care a distrus Babilonul, dar totodata a construit multe diguri si canale, precum si noua capitala Ninive, ultimul mare rege asirian a fost Assurbanipal (668-627 sau 631 i.e.n.). El a ocupat dupa un asediu de. doi ani Babilonul, distrugand splendidele temple, incendiind palatul regal, lasandu-l pe rege sa piara in flacari si masacrand populatia.

In acelasi timp insa crudul Assurbanipal al II-lea (in greceste Sardanapalos) sub a carui domnie cultura asiriana a atins punctul maxim al splendorii sale a construit temple si palate, a infiintat in palatul sau din Ninive o biblioteca uriasa (care pe zeci de mii de tablite cuprindea, scrise cu caractere cuneiforme, toate textele pe care scribii sai le gasisera in templele mesopotamiene), in timp ce sculptorii sai au realizat cele mai impresionante basoreliefuri din istoria artei asiriene.

Dar si nemaivazuta forta a Imperiului asirienilor ale caror obiceiuri razboinice, de o neintrecuta cruzime, au lasat in istorie o amintire sinistra s-a prabusit sub loviturile unei alte puteri, aparuta din rasaritul podisului iranian, aceea a mezilor, care se coalizasera cu babilonienii. In 612 i.e.n. capitala Ninive a fost ocupata si prefacuta intr-un morman de ruine. Ultimele incercari de rezistenta ale asirienilor de astadata sprijiniti de egipteni au fost infrinte, in batalia istorica de la Karkemis din anul 605 i.e.n. – de catre viitorul rege babilonian Nabukadnezar (605-562 i.e.n.; dupa numele pe care i-l da Biblia, Nabucodonosor).

Dar Imperiul neobabilonian, devenit pentru scurt timp din nou o mare forta nu numai politica si economica, ci si culturala n-a durat mult. Nabukadnezar a repurtat numeroase victorii impotriva fenicienilor, asirienilor, egiptenilor, iudeilor; a jefuit si a distrus Ierusalimul, ducand in captivitate un numar imens de prizonieri evrei; si-a intarit capitala cu un puternic sistem de aparare. Urmele palatelor si templelor cladite de el uimesc si azi prin dimensiunile lor neobisnuite.

Urmasii sai nu au fost capabili sa ii continue opera. In cele din urma, in anul 538 i.e.n. regele persan Cirus ocupa Babilonul si anexeaza Imperiul neobabilonian la imperiul sau. Dupa care, din Babilon n-a mai supravietuit decat amintirea puterii, influentei si gloriei sale bimilenare.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?