Triburile de crescatori de vite ale asirienilor ocupau inca din mileniul al III-lea i.e.n. o regiune nu prea intinsa din nordul Mesopotamiei, pe care o imparteau cu felurite alte triburi locale. Inceputul istoriei asirienilor este legat de ascensiunea orasului-stat de pe tarmul sting al Tigrului, oras inchinat divinitatii lor supreme Assur, al carui nume il va si purta.

Inca de la sfirsitul mileniului al III-lea i.e.n. asirienii practicau pomicultura in terase si in special metalurgia (dispunand de importante zacaminte minerale), domeniu in care vor ajunge renumiti in intreg Orientul Apropiat. Regii babilonieni au avut dintru inceput pretentii hegemonice asupra Asiriei, care a si ramas mult timp sub dependenta akkadiana; pana cand, la inceputul mileniului al II-lea i.e.n. asirienii si-au cistigat libertatea si independenta. Hammurabi a reusit sa-i supuna si sa transforme Asiria intr-o regiune a regatu-lui sau; dupa care, Asiria a suferit si alte lovituri, din partea kasitilor, a hurri-tilor, a hititilor si a mitanienilor.

Abia in secolul al XIV-lea i.e.n. Asiria s-a ridicat la pozitia de mare putere, andeosebi sub Salmanasar I (1274-1245 i.e.n.) – care dupa supunerea intregii Mesopotamii si mandru de templele, de palatele si de fortificatiile pe care le construise, n-a ezitat sa se intituleze “rege al lumii”.

Urmasii sai au continuat aceasta politica expansionistaa. Istoria Asiriei este o istorie de continui razboaie, de jafuri si de cruzimi. Tiglatpilaser I (1115-1077 i.e.n.), considerat adevaratul fondator al Imperiului asirian, a profitat de starea de decadenta a Egiptului si a altor state din jur pentru a-si andrepta cuceririle in toate directiile: inspre Asia Mica si Armenia, Meso-potamia centrala si meridionala, iar spre apus, ocupand toata coasta siriana si feniciana a Mediteranei. Dintre urmasii sai (toti mari cuceritori: Assur-nazirpal II, Salmanasar III, Tiglatpilaser III), Sargon II este cel sub a carui domnie (721-705 i.e.n.) Asiria atinge culmea puterii.

De numele sau sunt legate victoriile asupra coalitiei militare a Siriei cu Egiptul, transformarea regatului Israel in provincie asiriana si deportarea a 30 000 de evrei, – dar si constructia fastuoasei sale capitale Khorsabad, cu grandiosul sau palat regal.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?