Dupa ce Ramses I fondeaza (in 1320 i.e.n.) dinastia a XIX-a, faraonul Ramses II (1304-1234 i.e.n.) marele constructor al splendidelor temple din Teba, Karnak, Abydos si Abu Simbel in Nubia, in ambitia sa de a recuceri Siria s-a ciocnit de puterea militara a hititilor.

I-a invins in batalia de la Kades, dar a preferat sa incheie pace (1284 i.e.n.) cand s-a ivit un alt dusman, mai periculos: asirienii. Spre a asigura liniste tarii el a cautat, prin-tr-o perseverenta si abila activitate diplomatica, sa stabileasca un eficace joc de aliante. Dar echilibrul astfel creat a inceput sa se clatine cand, din nord, si-au facut aparitia la frontiera maritima a tarii triburile nomade, de popu latii eterogene din bazinul Mediteranei, ramase in istorie sub numele de “Popoa rele Marii”. Urmasii lui Ramses II vor rezista un timp cu succes. Dar in curand grave tulburari interne, miscari populare si conspiratii de palat, vor aduce tara in timpul neinsemnatilor regi ai dinastiei a XXI-a (1085-945 i.e.n.)
intr-o jalnica stare de decadenta.

Cu aceasta, epoca Regatului Nou a luat sfirsit.
ocupand tara, comandantii trupelor de mercenari straini din armata egipteana vor reusi sa puna mina pe putere si sa intemeieze o dinastie Libiana
a XXII-a (945-924 i.e.n.) care va stapini Egiptul mai bine de doua secole. In aceasta perioada, mestesugurile (in primul rand metalurgia) si co mertul cunosc o relativa dezvoltare; dar in sud incepe o grava actiune de dezmembrare a statului. Vechiul regat al Nubiei se elibereaza de sub dominatia intre timp restabilita egipteana; se consolideaza, in timpul dinastiilor XXII-XXIV (759-716 i.e.n.). Unul din capeteniile nubiene, etiopianul Saba ka, ocupa Teba si intemeiaza o dinastie Etiopiana (a XXV-a, 716-664 i.e.n.), care va domni cam un secol peste intregul Egipt.

In 666 i.e.n. Assurbanipal cucereste Egiptul pana la Teba. Asirienii il sprijina pe Psametic I, un nobil libian din orasul Sais, din zona Deltei, care intemeiase dinastia a XXVI-a (664-525 i.e.n.),numita saita. Sub aceasta dinastie Egiptul isi intensifica lega turile comerciale si culturale cu numeroase tari, mai ales cu grecii, pe care i-a protejat andeosebi. Dupa ce in 663 i.e.n. asirienii au pustiit Teba, Psametic I a eliberat Egiptul cu ajutorul mercenarilor greci.

In anul 525 i.e.n. persii invadeaza si cuceresc Egiptul. Regele Cambise intemeiaza dinastia a XXVII-a, care va domni pana in 404 i.e.n., cand persii vor fi alungati. Faraonii dinastiilor XXVIII-a si a XXX-a vor domni peste intre gul Egipt; pana in 342 i.e.n., cand persii ocupa din nou tara, jefuind-o crunt si instaurand satrapiile lor atat de odioase. incat, dupa zece ani, cand Alexan dru Macedon va intra in Egipt, el va fi primit ca un adevarat eliberator; iar oracolul zeului Amon il va declara “fiul zeului” si il va recunoaste ca succesor legitim la tronul faraonilor. Mandru de aceasta suprema distinctie pe care Egiptul i-o acorda, Alexandru Macedon a fondat in semn de gratitudine orasul care ii va purta numele Alexandria si care in acelasi timp va constitui actul de nastere al unui Egipt nou: Egiptul elenistic.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?