Faraonii din Teba, ai dinastiei a XVII-a, vor intreprinde opera de eli berare a tarii si, in anul 1567 i.e.n., hiksosii vor fi alungati.

Dinastia a XVIII-a inaugureaza perioada Regatului Nou (1650?-1085 i.e.n.); odata cu o hotarita politica de expansiune inspre regiunile Asiei Mici. Geea ce caracterizeaza aceasta perioada este militarismul. Regii acestor di nastii par a-si fi descoperit o adevarata vocatie razboinica, un orgoliu de cuce ritori si un gust de a acumula cat mai multe prazi si prizonieri. Tuthmosis III (1504-1450 i.e.n.) in lunga sa domnie poarta nu mai putin de 17 razboaie, in Siria, altele in Fenicia, Nubia si Palestina, intinzandu-si autoritatea necon testata pana la tarmurile Eufratului si impunand tarilor supuse tributuri grele. Niciodata Egiptul nu ajunsese la o asemenea putere, opulenta si stra lucire despre care ne da o imagine grandiosul templu al lui Amon din Karnak. Bogate prazi aduce dintara mitannienilor si un alt mare cuceritor, Amenofis II (1450-1425 i.e.n.).Dar cu Amenofis III (1417-1379 i.e.n.) Egiptul revine la o politica de pace, care ii va permite faraonului sa ridice numeroase si grandioase constructii, de felul magnificului templu din Luxor.

Intre timp, puterea economica a templelor dedicate zeului Amon re zultat al unor continui si substantiale privilegii si donatii, precum si al unui eficient sistem administrativ a facut ca clerul teban sa cistige o mare influenta exercitata in dauna puterii regale, cu care intra acum in conflict. Contra acestei situatii va incerca sa reactioneze, andata ajuns pe tron, tinarul faraon Amenofis IV (1379-1362 i.e.n.) sotul frumoasei Nefertiti, “regele eretic” care initiaza o reforma religioasa andreptata impotriva intereselor prea-privi legiatului si insubordonatului cler al lui Amon, si pentru a restabili autoritatea absoluta a faraonului.

Dar politica sa, lipsita de un sprijin din partea marii majoritati a populatiei tarii, a esuat in fata puterii clerului, care se coalizase si cu nobilii detinatori de mari domenii. Reconcilierea tronului cu clerul va fi opera lui Tutankamon (1361-1352 i.e.n.).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?