Pe continentul american, singurele animale indigene domesticite au fost lama (in zona Anzilor. Chiar in mileniul al IV-lea i.e.n.), alpaca si cobaiul; iar dintre pasari, curcanul. Ciinele a fost singurul animal domesticit adus in America de primii colonizatori ajunsi aici la inceputul neoliticului din Asia nord-estica. Lama a servit mai mult ca animal de povara decat pentru a furniza omului carne sau lina.

Dupa ciine, cel mai vechi animal domesticit a fost porcul, derivat din porcul salbatic existent in Alpi si Pirinei, in Asia Centrala si sud-vestica, in Caucaz si Muntii Taur (de unde a fost adus si domesticit de egipteni in mileniul al IV-lea i.e.n.).Domesticirea lui este documentata in Iran si Meso-potamia inca din al VII-lea mileniu i.e.n.; dar porcul actual provine dintr-o alta specie, care in China traia pe linga casa omului in epoca paleoliticului (porcul fiind singurul animal domesticit atunci de chinezi), specie care a ajuns in Europa abia in sec. XVIII e.n.

Calul domestic este atestat din mileniul al III-lea i.e.n. (sau dupa R. Turner chiar de la sfirsitul mileniului al IV-lea i.e.n.), in regiunea Ucrainei si a Rusiei meridionale. Se pare ca in Asia Mica a patruns varietatea domesticita in Turkestan; din Orientul Mijlociu a patruns in Europa dupa anul 2000 i.e.n. Dupa ce s-a obtinut o rasa mai puternica, prin incrucisare, calul a fost folosit si pentru calarit. Magarul a fost domesticit in Orientul Apropiat in mileniul al IV-lea i.e.n.; dar e vorba de o varietate asiatica de asin, numita onagru. Asinul de origine africana era domesticit in Egipt dintr-o epoca andepartata si intrebuintat ca animal de povara, apoi de tractiune. Onagrul originar din Asia Centrala s-a raspandit in India si China in mileniul al III-lea i.e.n.

Camila bactriana (cu doua cocoase), originara din Asia Centrala, a fost domesticita catre sfirsitul mileniului al IV-lea i.e.n.; dar in Mesopotamia, nu inaintea mileniului I i.e.n.; in mileniul II i.e.n. se pare ca a fost domesticit dromaderul (camila araba cu ococoasa), inlocuind principalul animal de povara, magarul. Amandoua aceste varietati au trecut apoi din Orientul Apropiat in zona africana. Elefantul a fost domesticit pentru intiia oara in India, cu putin inainte de 2 500 i.e.n.; iar renul in zonele arctice, se crede ca inca din mileniul I i.e.n.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?