Primul dintre popoarele iraniene, elamitii, si-au facut aparitia pe scena istoriei in jurul anului 3000 i.e.n. Creandu-si un regat cu capitala Suza, ela mitii au intrat in conflict cu regatul mesopotamian al Akkadului, fiind invinsi (in jurul anului 2600 i.e.n.) si supusi de regele Sargon I.

Istoria si civilizatia Elamului vor continua sa se desfasoare in strinsa dependenta de Mesopotamiasi in orbita ei culturala, atat in ce priveste organizarea politica si administra tiva, cat si in domeniul limbii, al dreptului si al religiei. Regatul Elamului va cadea (in secolul al XIV-lea i.e.n.) sub stapinirea kasitilor; dar se va eli bera in secolul al XII-lea, secolul de apogeu al Elamului si epoca de aur a culturii sale, cand Elamul va ocupa Babilonul si va domina toata valea Tigrului.

Sub raport cultural, arta elamita s-a impus (intre 1500-1000 i.e.n.) in primul nud prin arhitectura sa de o monumentalitate impresionanta.

sculptura, mai admirata este statuia de bronz a reginei Napir-Asu, cea mai importanta statuie de bronz gasita in Orientul Apropiat. Celebre sunt apoi “bronzurile din LuristaN”, cele cateva mii de statuete si figurine, a caror rea lizare artistica a atins apogeul la inceputul mileniului 1 i.e.n. Adeseori aceste statuete reprezinta idolI cu doua fete sugrumand doi monstri”tema funda mental orientala, care se va regasi in epoca aHemenida: a eroului imblinzind fiarele” (J.-L. Huot).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?