Alaturi de acest comic a carui sursa consta tocmai in modul de existenta al personajului, romancierul se indreapta si spre alt comic: comicul realizat printr-o tehnica a epicului, tehnica orientata marcant spre “demonstratie caracterologica”.
Amuzandu-se copios, romancierul compune un desavarsit joc mecanic, in care personajul marioneta se misca conform unei programari riguroase. Nici un accident nu tulbura sensul miscarii lui epice. “Enigma Otiliei” anunta patosul caracterologic exprimat cu o desavarsita geometrie, care va deveni in “Bietul Ioanide” un spectacol fastuos si de modernitate, de fapt – o dimensiune a personalitatii autorului – aceea a satiricului.

Un alt aspect care confera originalitate si modernitate prozei calinesciene este acela al crearii unor personaje printr-o tehnica moderna Aceasta tehnica moderna consta in relativizarea imaginilor prin rasfrangerea lor in mai multe oglinzi Un personaj creat in acest mod este Otilia Astfel, din acest punct de vedere, in roman apar mai multe Otilii:
♦ una copilaroasa tandra eiliala enigmatica – asa cum o vede Felix
♦ o alta capricioasa obisnuita cu luxul, femeia precoce, curtata discret de Pascalopol;
♦ o alta Otilie este “fe-fetita” lui mos Costache, cuminte si iubitoare;
♦ si, in sfarsit, o alta Otilie este “dezmatata”, “zapacita”, “straina”, asa cum o numeste Aglae si fetele Tulea.

Si Caty Zanoaga personajul feminin din “Scrinul negru” care circumscrie o psihologie aparte, este construit in maniera moderna. Acest personaj este cunoscut de catre cititor din scrisorile pe care Ioanide le gaseste in scrin, dar este cunoscut progresiv, in masura in care este cunoscut si descoperit de Ioanide. Existenta acestui personaj in “Scrnul negru” permite romancierului (amanunt subliniat de critica noastra) suprapunerea planurilor temporale, procedeu de modernitate in roman Jurnalul tinut de Caty Zanoaga introduce perspectiva trecutului, creeaza impresia autenticitatii. Interesanta ne apare aceasta Caty, a carei corespondenta releva mai intai o fata precoce, iar apoi o femeie lipsita deprejudecati, gata sa-si ofere cu darnicie grafiile. Scrisorile sale sunt concepute cu atata autenticitate, incat nota de modernitate a romanului este evidenta.

De altfel, in “Bietul Ioanide” si “Scrinul negru” metodele clasice de investigare a universului uman fac loc intr-o masura tot mai mare tehnicii romanesti moderne cu o eflorescenta deosebita in literatura franceza de dupa primul razboi mondial. Autorul “atotstiutor” care patrunsese in toate cunostintele si descifrase toate misterele, a fost inlocuit cu analiza directa a propriilor fenomene psihologice, cu interpretarea documentelor umane: scrisori, jurnale, interogatorii, stiri culese din presa fise clinice, etc.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?