Piesa convinge, cu atat mai mult, prin hazul situatiilor si al personajelor, prin factura caracterelor si a relatiilor traduse prin dialoguri. Seductia artistica pe care o au, de fapt, toate personajele piesei si mai ales cele trei surori angajate intr-un neistovit maraton al barfei si al jocului de carti, dau tuturor momentelor piesei o incarcatura comica explosiva un puternic relief scenic si, mai ales, rasturnari de efecte totdeauna imprevizibile. Permanent, Aneta Duduleanu si suratele sale reusesc sa dezumfle impostura celorlalti printr-o singura replica aruncata ca din intamplare: “Ia spune, soro-i se adreseaza Wandei – cum ai sarit pe fereastra si ce-a spus Spiripolaia cand s-a pomenit cu tine la miezul noptii, in camasa?” “Aia guvernanta ?-o inteapa pe Colette, dezvaluind stramtoarea familiei sale, ascunsa in spatele unor ifose aristocratice – o prapadita de belgianca care va spala, va calca, va gatea si la bucatarie… Guvernantele mele se puneau pe la noua dimineat in corset si porneau cu fata in landou la parc. Oti fi voi boieri, dar…”; Georges, mostenitorul stupid si politron, este admonestat direct ca “sta toata ziua la bodega si bea cu top mitocanii”…s.am.d
Verbiajul transmite totdeauna egocentrismul si trivialitatea personajelor. Cota cea mai inalta a autenticitatii monologului sau dialogului comic il da mai totdeauna “sinceritatea” superficiala a Anetei, care alterneaza placerea invectivarii celorlalti cu acuzatiile cele mai teribile (nelipsite de ocheade amicale), cu suprapunerea efectelor comice involuntare cu cele deliberate, cu schimbari imediate, neastepate, de atitudine. Iata scena unei asemenea modificari brusce de atitudine a Anetei fata de nora cu pretentii de blazon nobil:
“Aneta (aratand pe Colette): Ieri am cerut doamnei automobilul, sa ma duc la Tase la cimitir… “-Nu pot, ca i-am promis lui maman!”, in automobilul meu au ajuns sa se lafaiasca toate lesinaturile…
…si dupa numai un minut:
– Stiu eu ca ma iubeste pe mine Colette. Dar ii place sa ma supere din cand in cand… Pacat ca e prea infumurata. (Wandei) Ai bagat de seama ca a stat numai cu ceafa la tine? Boieroaica, ce sa-i faci!”

Temperamentala Wanda Serafim isi risipeste averea in jocul aventurilor sentimentale, culegand voluptatile, “ca pe o poama coapta, grea de soare, care ti-a cazut in palma intinsa”. intoarsa de la Paris pentru a-si vinde ultima mosie, ardenta aventuriera provoaca un acut conflict pasional, determinandu-l pe fostul gazetar Mircea Aldea sa-si tradeze nevasta. Kiritescu pune fata in fata doua naturi feminine dominatoare, Wanda si Margareta in lupta pentru un barbat oscilant, cu un caracter slab, care gaseste in acest joc adulterin tentatia de evadare din situatia umilitoare de ginere sarac intr-o familie de parveniti.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?