Imbracamintea sumerianului obisnuit era cat se poate de simpla si de sumara mai ales vara; iarna purta un cojoc mitos de oaie.

Chiar si barbatii sumerieni din clasele avute sunt reprezentati iconografic cu bustul complet gol, avand doar in jurul coapselor un fel de fusta scurta; femeile purtau rochii lungi pana la glezne. Regele imbraca o tunica, o haina care ii ajungea pana la genunchi, strinsa la mijloc cu o centura.

Cu timpul, dezvoltarea mestesugului tesutului linii a dus la o mai mare varietate in imbracaminte. Incat, spre sfirsitul mileniului al III-lea i.e.n. si mai tirziu barbatii purtau o tunica cu mineci scurte si pana deasupra genunchilor, cu o curea (haina peste care cei bogati mai imbracau si o mantie de lina, aducand intrucatva cu o toga drapata). Rochiile femeilor prezentau modele mai variate: cu sau fara mineci, strimte sau largi, de obicei lungi si fara sa scoata in evidenta formele corpului.
Bineinteles ca intr-o epoca mai tirzie vesmintele regelui si ale inaltilor demnitari erau ornate cu felurite garnituri, galoane, broderii, in culori si forme variate.

Ca incaltaminte, se purtau sandale de piele (uneori si din scoarta de copac), dar marea multime umbla desculta. Sumerienii isi radeau capul si barba; catre sfirsitul mileniului al III-lea i.e.n. purtau barba si par lung, pieptanat. Poporul babilonian purta barba taiata scurt; demnitarii (si oamenii batrini), barba lunga si taiata in patrat. Variata era mai cu seama pieptana-tura femeilor, care (cele din categoria sociala mai inalta) mai purtau si peruci voluminoase.

Arheologii au scos la iveala si o cantitate enorma de podoabe folosite de sumero-babilonieni, de pietre semipretioase sau simple pietre, colorate, sticla, teracota, fildes, scoici, precum si din arama, bronz, argint si aur. Obiectele gasite in mormintele regale din Ur arata ca in jurul anului 2700 i.e.n. arta bijutierilor sumerieni ajunsese la un nivel de-a dreptul uimitor in felul de a lucra piesele de aur incrustate cu lapislazuli, acele de par si pieptenii de aur, diademele, pectoralele, cerceii si bratarile de aur sau de argint. Un obiect de podoaba (dar si de utilitate practica, intrucat servea pentru autentificarea unui act) pe care il purtau barbatii era sigiliul cilindric, lucrat dintr-o piatra semipretioasa sau chiar din aur; se purta legat la git, sau la incheietura miinii.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?