Majoritatea textelor mesopotamiene descoperite sunt texte cu caracter administrativ, comercial, juridic, politic, istoric si religios. Unele in special cele cu caracter religios au si o valoare literara cu totul remarcabila, atingand culmi de adevarata poezie.
Acesta este cazul poemelor mitologice (redactate, sau cel putin transcrise, incepand din timpul domniei lui Hammurabi) si al imnurilor.

In aceasta arie culturala si in aceasta epoca istorica, nu se poate vorbi de o literatura pura, cu o finalitate pur estetica. Ideologia religioasa o domina, intr-o masura mai mare sau mai mica.

Dar ramin evidente tendintele anonimilor autori de a incerca sa dea raspunsuri la intrebarile care ii framinta, despre lume, viata, oameni, intr-o forma literara care, la distanta de milenii, provoaca citi torului intense emotii estetice.

In bogata literatura mesopotamiana se disting trei sectoare mai importante: al rugaciunilor si imnurilor penitentiale, al scrierilor sapientiale-morale,in fine, cel al miturilor si poemelor epice.

Marele poem cosmogonic sumero-babilonian (ale carui prime redactari urca pana in al III-lea mileniu i.e.n.) este ENuma eLis. Acest mit al creatiei care pe alocuri aminteste Cartea Facerii din Biblie se anunta dintru inceput ca un triumf al ordinei asupra haosului originar:
“Cand sus in inaltimi cerul nu fusese inca numit, iar jos, pamintul nu capatase inca nume, Din oceanul inceputurilor, Apsu, tatal apelor, Si din involburata Tiamat, muma lor a tuturor, Apele se amestecara toate la un loc.

Stufarisul inca nu crescuse, desisurile de trestie inca nu se vedeau. Cand inca nici unul din zei nu era zamislit,
Cand inca nici un nume nu fusese dat, cand nici un destin nu fusese inca hotarit,
Atunci zeii cei dintii s-au nascut din ape…”
O adevarata capodopera literara este poemul Coborirea zeitei Istar in in fern, poetizare a mitului mortii si reinvierii lui Tammuz, zeul vegetatiei. Zeita iubirii voluptuoase se andragosteste de frumosul pastor. Dupa ce acesta este ucis de coltii unui mistret zeita coboara in intunecatul regat subpamintean pentru a-l readuce la viata.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?