Noul fel de viata, sedentara, a omului neolitic a determinat formarea de adevarate sate de obicei in apropierea unui curs de apa si aparitia unei tehnici noi de constructie a locuintelor. Tipurile dc sate si dc case difera de la o zona geografica la alta si de la o faza la alta a neoliticului.

Astfel, in Orientul Apropiat casele aveau de obicei o forma circulara (cu diametrul de pana la 7 m, de ex. in Palestina), cu peretii de lut amestecat cu paie tocate, sustinuti de o structura de lemn. In centrul casei era vatra de foc, precum si piatra de macinat cerealele.

Cand casa era construita din nou, lutul vechilor pereti era batut si nivelat pe locul fostei asezari, pentru a servi de temelie constructiilor viitoare. Acest procedeu a dus cu timpul la formarea unor coline artificiale (numite in araba tell, in persana tepe, in turca huyuk) care inca de la inceputul mileniului al III-lea i.e.n. puteau atinge o inaltime de 20-30 m. Acoperisul era din birne asezate orizontal, peste care se punea un rand de caramizi uscate la soare, sau se asternea un strat de argila batuta. Exista insa si un tip de constructii rectangulare, cu pereti de caramizi uscate, care permiteau spre deosebire de locuintele circulare o extindere ulterioara prin adaugarea de noi incaperi.

Inca din al VII-lea mileniu i.e.n. asezarile-sate din Asia Mica de pilda, unele din regiunea Tigrului, sau din nordul Marii Moarte erau fortificate cu santuri (adinci de 3 m si largi in unele puncte de 8 m) si chiar cu ziduri de caramida uscata inalte de 3 m si avind o grosime de 2 m. Unele (ca Ierichon, azi Tell es-Sultan) aveau si un turn de aparare tronconic, cu diametrul bazei de 12 m, inaltimea de 9 m si o platforma la care ducea o scara interioara cu 20 de trepte.

Aceasta cu cel putin 6000 de ani i.e.n. Mai tirziu (in mileniul al V-lea i.e.n.) asemenea constructii monumentale fortificatii, temple vor deveni mai frecvente, iar edificiile vor fi grupate in cartiere. Cu aparitia acestor sisteme de constructie si cu acest proces de progresiva urbanizare perioada neoliticului se va incheia si va incepe epoca bronzului, adica epoca civilizatiilor istorice.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?