“Mara” este un roman despre iubire si casatorie. Slavici e primul care descrie o iubire respinsa, care nu mai este prezentata din punctul de vedere al barbatului ce traieste intr-un registru de obligatii si scopuri uniforme si precis definite, ci din perspectiva femeii, supusa constrangerilor si interdictiilor, care traieste iubirea divergent si contradictoriu.

Interdictia care conditioneaza iubirea din romanul “Mara” e tripla.
In primul rand, este vorba despre o interdictie nationala (cele doua familii nu vor sa-si spurce sangele).
In al doilea rand este vorba de o interdictie sociala (Persida avand o educatie intelectuala e favorizata).
In al treilea rand este vorba de incopatibilitatea temperamentelor (cei doi fiind doua spirite inegale ; femeia reprezinta termenul accentuat, personalitatea).

Totusi, practic nu exista mijloace de constrangere pentru a impiedica legatura. Cand Persida il intalneste pe Natl, are loc o instrainare de sine, o trezire a instinctului si a irationalitatii care stapananesc ratiunea. Eul nu se mai recunoaste, se pierde, cu un coplesitor sentimnent de injosire si rusine. Rezistenta la “slabiciune” e rezistenta la depersonalizare.

Femeia si barbatul vor lupta cu ei insisi pentru ca nu vor sa se recunoasca in aceasta parte nou trezita si amenintatoare a personalitatii lor. Aici apare formula “a vrea sa nu mai vrei”.

Personajele lui Slavici lupta intre vointa de a fi si vointa morala.
Modificare locului are un efect important asupra relatiilor dintre personaje. Omul este punctul central unde se intalnesc si se intretaie liniile de relatie dintre individ si grupul care il inconjoara.

Legaturile locului odata abolite prin simpla deplasare, determina o vacanta de influenta sociala data. Persida isi dezlantuie sentimentele in spatiile nesupravegheate apoi “printre ai sai devine ea insasi”.

Iubirea avanseaza pe tot parcursul cartii dar orice progres in ordine afectiva e insotit de contrarietate in oprdinea cunoasterii. In cele din urma iubirea a parcurs etapele care au trebuit sa transforme impulsul initial al instinctualitatii acerbe in afectivitate altruista acceptata de tota nivelele individualitatii.

Persida stapaneste acum forta de care alta data fusese stapanita pana la desfigurare.

In “Mara”, Slavici descrie actiunea formativa a pasiunii, vazuta ca proba necesara in fortificarea unui caracter.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?