Este prima biografie din cultura romana, in sensul ca autorul isi intrebuinteaza serios arsenalul sau de fictionar pentru a crea o imagine, nu pentru a reconstitui niste fapte intr-o succesiune seaca.

Este de ajuns sa o comparam cu o biografie axata pe o reconstituire, cum ar fi cronica lui Radu Greceanu despre Constantin Brancoveanu, ca sa vedem cat de modern este Dimitrie Cantemir in conceptii.

De altfel, trebuie mentionat faptul ca domnitorul moldovean, desi este caracterizat de G. Calinescu drept “un adevarat uomo universale al nostru”, el este contemporan cu filosofia Luminilor si chiar prieten cu Leibniz.

Gestul lui Dimitrie se explica nu atat prin pietate filiala, cat prin necesitatea de ordin diplomatic de a se legitima ca om cu ascendenta ilustra.

Istoria politica nu a fost foarte generoasa cu Dimitrie, nu a reusit sa domneasca nici un an, si a venit batalia de la Stanilesti (1711), cand, aliat cu Petru cel Mare, tarul Rusiei, pierde in fata turcilor, fiind nevoit sa se refugieze pana la moarte la curtea tarului. In plus, Inalta Poarta, care fusese sigura de fidelitatea lui Dimitrie cata vreme el crescuse si fusese educat la Constantinopol, numai permite accesul domnilor pamanteni la tron, ci aduce domnitori din Fanar.

L somtuasa curte de la Ptersburg, situatia de exilat a lui Dimitrie parea privilegiata, dar ea de fapt era ingrata. Desi se bucura de favorurile tarului, el resimtea eterna ostilitate fata de alogen a nobililor rusi.

In atari conditii, Dimitrie s-a vazut nevoit sa aduca un argument peremtoriu in favoarea liniei sale genealogice.

Din acest punct de vedere, era necesar sa contrazica cele afirmate in romanul “istoria ieroglifica”, unde precizase ca este fiu de razes din tinutul Falciu ; acum va sustine ca se trage din principii tatari Cantemir, care, la randul lor, l-ar fi avut stramos pe insusi Timur Lenk, marele cuceritor mongol. Un ascendent pe nume Teodor puteea fi intalnit sub steagul lui Stefan cel Mare care i-ar fi dat mosii in zona Falciului.

Lui Constantin Cantemir i se atribuie nu numai o ascendenta nobila, ci si multiple fapte vitejesti : ar fi salvat haremul sultanului, ar fi recuperat niste herghelii furate etc.

Pe de alta parte, asupra familiei Cantemir plana acuzatia de crima asupra fratilor Miron si Velicico Costin. Ca sa risipeasca aceste suspiciuni, Dimitrie descrie o Moldova tunebroasa, pus ape intrigi, total rauvoitoare la adresa tatalui sau, pe care voiau sa-l elimine si chiar sa-i ucida copii.
Dimitrie vrea sa impuna o imagine a unui tata autoritar, antiotoman si justitiar implacabil.

De fapt, Constantin fusese la cheremul boierilor, nu se ridicare niciodata impotriva cuvantului sultanului si ii ucisese pe fratii Costin.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?