In perioada paleoliticului superior sulita de lemn avea virful ascutit armat cu piatra, os sau corn; uneori sulita avea crestate santuri longitudinale, in care probabil ca se puneau anumite substante otravitoare utile efectului vinatorii. Sulita de aruncat la distanta avea virful dintat pe o anumita portiune, asemenea unui harpon. Se folosea si latul, confectionat din liane. in schimb, in primele doua faze ale paleoliticului (deci timp de aproape o jumatate de milion de ani !) arma principala a primilor oameni daca nu chiar singura a ramas tepusa de lemn nearmata, cu virful doar ascutit cu ajutorul unei lame taioase de silex si apoi calita la foc spre a-i spori rezistenta.

Folosirea focului de catre stramosii omului dateaza din perioada paleoliticului inferior. Acesti hominizi insa (sinantropul, de pilda, ne-a transmis urme certe de folosire a focului) nu stiau deocamdata decat sa-1 intretina, sa-1 alimenteze, luandu-1 din surse naturale, din incendii provocate de trasnete, de caldura soarelui sau de meteoriti, de vulcani sau de aprinderea spontana a gazelor naturale. incepand insa din paleoliticul mijlociu, “omul din Neanderthal” stia sa produca singur focul; primul procedeu folosit se pare ca era lovirea unei bucati de bisulfura de fier (pirita) sau de hematit cu o piatra dura (tehnica de azi a amnarului aprinzand o bucata de iasca). Mai tirziu, focul era obtinut cum procedeaza inca si azi unele triburi primitive prin frecarea a doua bucati de lemn uscat.

Din perioada paleoliticului inferior inca, si mai mult din perioada urmatoare, s-au gasit urme a numeroase vetre de foc. Focul servea pentru incalzit, pentru calirea virfului tepuselor, pentru a tine la distanta de grotele locuite animalele periculoase, pentru a le goni in timpul vinatorii, si in sfirsit pentru a frfge carnea si a o face astfel mult mai usor de digerat. Probabil ca in momentul cand omul a observat ca o bucata de lut cazuta din intimplare pe vatra se incalzeste la caldura focului s-a nascut ideea ceramicii arse. S-au gasit, din perioada paleoliticului superior, multe figurine de lut ars, dar nici un recipient.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?