Incat, ajuns (in 331 i.e.n.) pe teritoriul Imperiului persan, tinarul cuce ritor macedonean a tinut sa fie considerat urmasul lui Darius I. S-a oprit 4 luni la Persepolis dupa care a incendiat grandiosul palat, insusindu-si intregul tezaur. S-a dus sa viziteze mormintul lui Cirus cel Mare, a introdus la curtea sa ceremonialul si fastul regilor Persiei, a adoptat portul si moda persana, s-a casatorit cu o fiica (se spune) a lui Darius III; dupa care, din indemnul sau din ordinul sau, 10 000 de soldati si 80 de ofiteri ai sai s-au casatorit cu fete din Iran, iar 30 000 de tineri iranieni au fost instruiti si incor porati in armata sa. Visul lui Alexandru Macedon era sa apropie aceste doua lumi, aceste doua civilizatii, greaca si persana. Si intr-adevar, orasele fondate de el aici au devenit centre ale culturii elenistice, in timp ce intreaga lume greceasca a preluat numeroase elemente culturale iraniene.

Dar dupa moartea lui Alexandru (323 i.e.n ) generalii sai au domuit in diversele fractiuni ale imperiului ca niste suverani independenti, luptandu-se intre ei pentru putere. Seleucos I a stapinit Babilonul, apoi India si Iranul, fondand dinastia Seleucizilor ai carei membri erau pe jumatate persani, Intre timp, in secolul al III-lea i.e.n. in podisul iranian au devenit tot mai numeroase si mai agresive noile triburi de nomazi ale partilor care cuce resc, treptat, regiuni intinse ale fostului Imperiu persan. Dupa ultimul rege seleucid (Antiochus IV, 175-164 i.e.n.), Mesopotamia este si ea cucerita de parti. Imperiul medio-oriental al lui Alexandru Macedon s-a redus la teri toriul Siriei, in timp ce micile regate elenistice vor fi rand pe rand supuse de romani.

Aceasta a doua perioada a istoriei persane perioada seleucida, care a durat 160 de ani a insemnat deci atat o epoca de elenizare a persanilor, cat si de iranizare a grecilor. Regii seleucizi insa n-au domnit despotic. Au fost toleranti cu cei pe care i-au supus, au mentinut satrapiile si pe sefii lor locali, au deschis drumuri comerciale importante spre India si China, au extins agri cultura, perfectionand tehnica agricola si aplicand noi procedee de irigatie a terenurilor aride. In schimb, au concentrat in miinile lor aproape toate resur sele tarii, introducand un sistem fiscal strivitor, care a saracit teribil imensa masa a poporului.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?