Poporanismul ia nastere din initiativa unor intelectuali apartinand cercurilor socialiste, ca reactie fata de miscarea samanatorista si fata de organul ei de presa, ” Samanatorul” lui Iorga.

La Iasi, in martie 1906, se infiinteaza revista “Viata romaneasca”, ce avea sa devina, prin calitatea sa publicistica, prin prestigiul lui Garabet Ibraileanu si prin cel al colaboratorilor ei, cea mai prestigioasa revista din epoca.
Constantin Stere, om de vasta cultura, socialist inflacarat, nimbat printre contemporanii sai cu aureola de martirizat in Siberia tarista, avea sa asigure substanta doctrinara, de orientare socialista, a noii publicatii, iar Garabet Ibraileanu, pespectiva ei cultural literara.

Unii scriitori migrati de la “Samanatorul”, altii nou aparuti vor deveni, timp de cateva decenii, colaboratori constanti ai noii punlicatii : Geroge Cosbuc, Octavian Goga, Ion Agarbiceanu, Calistrat Hogas, Elna Farago, ST. O. Iosif, Dimitrie Anghel, George Toparceanu, Cincinat Pavelescu, Mihai Codreanu. N. D. Cocea, Otilia Cazimir, Mihail Sadoveanu, Gala Galaction s. a.

Revista ii va gazdui ulterior si pe mai tinerii Ion Pillat, Tudor arghezi, Mateiu Caragiale, Hortensia Papadat Bengescu, reprezentanti ai modernismului nostru literar. Vor publica in paginile acestei reviste studii de inalta tinuta stiintifica istoricii Xenopol si Parvan, economistul, V. Magearu, savantii Grigore Antipa, C. I. Parhon.

Ca si samanatorismul, poporanismul este mai degraba o doctrina sicial-politica cu prelungiri in domeniul literaturii, decat o estetica propriu-zisa. Doctrina social-politica poporanista se coagulase ulterior aparitiei “Vietii romanesti”, in cadrul cercurilor intelectuale de stanga, gratie campaniilor de presa conduse de ziarele de orientare soicialist-gherista, “Evenimnentul literar” si “Curentul nou”. Intr-unul din articolele “Evenimenmtul literar”, Constantin Stere scrisese despre “datoriile morale pe cari le are orice om cult crescut si de economia nationala fata cu masele mute si necunoscute ale poporului nostru, totalitatea maselor muncitoare si producatoare”.

E astfel lansat motivul central al doctrinei poporaniste, cel al datoriei intelectualului fata de popor, si odata cu acesta, numele noului curent.
Desi poporanismul si samanatorismul ornesc de la aceeasi realitate a epocii, exista intre cele doua sensibile diferente, manifestate atat in plan doctrinar, cat si in viziunea asupra literaturii.

Incriminand conservatorismul reactionar samantorist, poporanistii ataca tocmai punctele vulnerabile ale unui esafodaj ideatic intemeiat pe idilizarea vietii taranesti, pentru ca – va constata cu pertinenta Ibraileanu “taranul pitoresc e o concluzie care exclude sentimentul de datorie fata de taran”. Este blamat, de pe o pozitie lucida, paseismul samanatorist, afirmandu-se valoarea solutiilor pragmatice, necesitatea reformelor sociale si economice, singurele capabile sa revolve “mare criza romaneasca”.

Vor fi combatute, prin urmare, idilismul, paseismul, excesele xenofobe si izolationismul cultural, vehiculate de samanatoristi ca modalitati de protejare a “sufletului romanesc”.

In viziunea culturala poporanista, literatura apare ca o expresie a socialului si, mai alesc, ca unul dintre factorii cei mai eficienti de reformare a lui.
Tezele doctrinei poporaniste -specificul national al artei, dreptul tuturor categoriilor sociale, dar mai cu seama al taranului, de a fi reprezentate in arta, caracterul social, ilustrarea veridica, pe un fundament realist, a vietii umile – vadesc o intelegere mai nuantata decat cea a semanatoristilor a rosturilor artei.
Literatura poporanista nu cultiva o “reteta” schematica. Singurul motiv care apare constant in literatura, ca si in ideologia sociala poporanista este cel al “datoriei fata de popor”.

Miscarea literara poporanista se va stinge dupa razboi, tocmai pentru ca idealurile in numele carora se angajase fusesera indeplinite prin Mare Unire din 1918 si pri n reforma proprietatii agrare.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?