Se poate, totusi, reconstitui panteonul egiptean cu principalele sale divi nitati, care insa aveau o autoritate mai mult sau mai putin locala. Foarte putine dintre acestea au fost venerate in intreaga tara.

Divinitatea cea mai importanta inca din epoca Regatului Vechi era zeul soarelui Ra, care strabate cerul ziua in “barca diminetii”, noaptea in “barca serii”. Ra era reprezentat cu cap de erete (Horus), purtand discul solar si capul sarpelui Uraeus (in egipteana Uraios), straveche divinitate zoomorfa solara. Thot (reprezentat cu cap de pasare Ibis), zeul Lunii si loctiitorul lui Ra, inventatorul “cuvintelor divine”, a hieroglifelor, deci parintele intelepciunii, al stiintelor si al artelor.

Nut, doamna cerului si marna stelelor. Hat hor, stapina pacii si a tuturor zeilor. Apoi marele Osiris, zeul pamanturilor rodnice si stapinul recoltelor, domnul si judecatorul mortilor. Ptah, “zeul cu chip frumos”, adorat la Memfis si al carui cult era asociat cu acela al boului Apis. Amon, venerat la Teba ca zeul suprem. Sobek, domnul apelor, infatisat cu cap de crocodil.Seth, zeul rau, razboinic, dusmanul lumii, ucigasul fratelui sau Osiris.

Acestor divinitati li s-au adaugat, in epoca Regatului Nou, altele, aduse din tarile Orientului Apropiat (ca Baal, Anat, Astarte, s.a.) care insa nu s-au bucurat niciodata de simpatia egiptenilor. In aceeasi epoca, o importanta tot mai mare a capatat la Teba cultul lui Amon, ai carui preoti cautau sa submineze autoritatea regala. Amenofis IV, pentru a restabili prestigiul si puterea monarhica (dar fara intentia de a stabili un cult monoteist, cum se afirma uneori) a impus ca divinitate suprema pe zeul discului solar Aton, dar fara a reusi pana la urma sa slabeasca pozitia puternicului cler teban.

Faraonul era considerat fiul zeului, loctiitorul sau in Egipt si zeu el insusi, purtand chiar emblemele divine, fara insa ca “divinitatea” sa sa aiba un rol important in religia egipteana. Nu era numit “mare zeu”, ci i se dadea doar titlul onorific de “zeu bun”; iar dupa moarte i se consacra un templu, un sacer-dotiu si onorurile cultului.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?