In ce constau asadar revizuirile lovinesciene?

Criticul subliniaza ca revizuirile “nu inseamna revenirea asupra parerilor mele din trecut, ci revizuirea si deci fixarea intr-o noua scara a unor valori literare stabilite mai de mult si propagate apoi printr-o rutina in masele publicului, ce nu are mijloace de a judeca prin sine”. Parafrazand, sa retinem ca Lovinescu nu se revizuieste, nu-si corecteaza afirmatiile mai vechi, ci revizuieste pur si simplu o configuratie fals valorica. Istoria literaturii romane contemporane este expresia unei noi “table a valorilor noastre literare”. Ilustram ideea revizuirilor lovinesciene prin doua cazuri.

I. Al. Bra-tescu-Voinesti, supravalorificat, a fost considerat – noteaza criticul -, “marele nostru prozator”. In realitate, devenind obiect al atentiei lui E. Lovinescu, “marelui prozator” i se contureaza adevaratul profil:, Jncapabil de a iesi din sine si deci de a crea obiectiv, lovit de o tragica sterilitate, lipsit chiar si de inventie verbala si de stil, d. Bratescu-Voinesti e un miniaturist care, re-petandu-se in fiecare nuvela, poate condensa o atmosfera, fara a ne sugera impresia creatiei”. Si mai departe: “Dulceaga, delicata si lirica, literatura sa e de masuri atat de mediocre, incat nu i se poate aplica, prin nicio latura, atributul maretiet.

Un alt caz ar putea fi acela al lui Vlahuta, coborat el insusi de pe soclul care i-a fost ridicat. Supus revizuirii lovinesciene, Vlahuta este plasat pe alta treapta a scarii valorice: “Lucid si cu bun simt practic, psiholog, dramaturg si moralist, Vlahuta si-ar fi canalizat poate talentul in poezia didactica, daca discreditul universal al genului nu l-ar fi impiedicat de la o atitudine franca, lasandu-l sa se strecoare numai printre fabula, satira si epigrama in atingeri ocazionale (…). Izvorand din ratiunea practica, talentul lui Vlahuta ramane discursiv si instructiv”.

Dupa cum criticul insusi recunoaste, ideea de revizuire reprezinta in sine o prefigurare a altui concept prezent in critica lui E. Lovinescu: mutatia valorilor estetice, care vizeaza abordarea diferita a elementului estetic dintr-o opera literara odata cu trecerea timpului. Odata cu timpul, sustine E. Lovinescu, ceea ce este viu intr-o opera de arta (“palpitul operei de arta”) dispare, ramanand numai ceea ce este ideologie.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?