Dupa ce au stapinit Mesopotamia timp de 125 de ani gutii au fost alungati si suprematia politica i-a revenit orasului-stat sumerian Ur. Regii sai au dus o politica de cuceriri invadand Elamul si cucerind regiunea actualei Siria; iar in interior, o politica energica de centralizare a statului, de extindere a retelei canalelor de irigatie, precum si de intensificare a comertului, in care scop se pare ca se foloseau pentru prima data ca obiect-etalon pentru schimburi bucati de metal mai ales de argint: precursorul andepartat al monedei.

Dar in urma atacurilor triburilor de amoriti din apus si a celor ela-mite din est, regatul sumerian care timp de doua mii de ani s-a afirmat cu atata vigoare sub raport economic, politic si cultural, exercitand prin limba, scrierea, dreptul si literatura sa o puternica influenta asupra tarilor din jur – se prabuseste.

In timpul acestor doua milenii de afirmare atat de stralucita sumerienii au creat un tip nou de societate, ale carei inovatii au fost: productia unui surplus de marfuri, diviziunea in clase sociale, asezarile urbane, sistemul de scriere cuneiforma si organizarea militara (cf. A. Toynbee).

De acum inainte civilizatia si cultura mesopotamiana vor continua sa se dezvolte sub o adevarata hegemonie a unui oras-stat akkadian din centrul Mesopotamiei, care in tot timpul urmatoarelor doua milenii (aproape) va ramine cel mai important centru economic, politic si cultural din intregul Orient Apropiat: Babilonul.

Reprezentantul cel mai ilustru al dinastiei amorite din Babilon a fost Hammurabi (1728-1686 i.e.n.). Domnia lui este caracterizata nu atat printr-o politica de cuceriri, cat printr-o inteleapta opera de organizare interna pe toate planurile, activitate care a culminat prin cea mai importanta opera juridico-administrativa a Orientului Antic, prin Codul de legi care ii poarta numele. In timpul domniei urmasilor lui Hammurabi triburile muntene de kasiti au patruns in Mesopotamia, ocupand Babilonul si stapinindu-l mai bine de 500 de ani. Kasitii si-au insusit limba, scrierea, religia si cultura supusilor. Singura lor contributie adusa civilizatiei mesopotamiene a fost introducerea aici a calului, folosit andeosebi in expeditii militare.

Puternicul stat babilonian de alta data va renaste la o noua si infloritoare viata abia incepind din 604 i.e.n., dupa ce intre timp va suferi si o lunga perioada de dominatie asiriana.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?