In paleoliticul superior vor aparea tehnici noi: in primul rand tehnica de prelucrare a aschiei, mijloc princare se va obtine un mare numar de razuit oare, de ferastraie, de unelte pentru prelucrarea altor unelte, precum si lame de silex lungi, inguste, cu destinatii diverse, subtiri si cu ambele margini ascutite.

Tot acum vor fi folosite in mare cantitate virfurile de silex pentru sulite sau pentru sagetile aruncate cu propulsorul. Dar marea noutate in materie o va constitui acum tehnica lucrarii osului, a fildesului si a cornului, mai ales catre sfirsitul acestei perioade, in faza magdaleniana.

Prin aceste noi materiale si tehnici paleoliticul superior se prezinta mult mai diferentiat, mai evoluat in raport cu perioadele precedente. Din os si din corn se fac acum nu numai sulite si harpoane, ci si primele ace de cusut cu ureche obiect indispensabil confectionarii imbracamintei din piei si blanuri, cusute cu fire facute din intestine de animale. (Caci pana la aceasta data, singura imbracaminte fusese o simpla blana aruncata pe umeri). Cu siguranta ca tot acum a aparut si o tehnica a impletitului de cosuri si eventual de rogojini; in zona Balticei imple-titurile sunt cunoscute in mezolitic.

In fine, in paleoliticul superior au aparut si alte tehnici, legate de productia artistica: modelari de figuri umane si animale, inciziuni, basoreliefuri, statuete, precum si uimitoarele picturi din pesteri. Istoria artei incepe cu capitolul paleoliticului superior.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?