Viata cotidiana a Mesopotamiei antice poate fi reconstituita din documentatia arheologica in mod suficient pentru a completa, cu unele detalii, tabloul acestei civilizatii.

Ceea ce era mai perisabil aici erau desigur casele. Construite numai din caramida uscata la soare din lut amestecat cu paie sau cu frunze de trestie si uneori cu bitum casele se prabuseau nu dupa mult timp. Chiar si palatele regale erau construite din acest material fragil; caramida arsa, foarte costisitoare din cauza lipsei de combustibil pentru cuptoare, se intrebuinta doar pentru a proteja peretii contra ploii. Caramida arsa si smaltuita colorat, ca ornament in luxoastle palate asiriene, va fi intrebuintata mai tirziu.

Casele nu aveau ferestre spre strada. Un coridor, un fel de vestibul, ducea din strada in curte, inchisa de jur-imprejur de cladiri (locuinta si dependintele anexe). De obicei casele aveau un etaj, iar palatele, doua. Locuintele celor bogati aveau curtile interioare pavimentate cu caramida; in curte un put si un cuptor de piine. Asemenea case erau varuite pe dinafara, iar in interior erau zugravite. Uneori aveau pe jos si covoare. Orice casa era cladita pe o platforma inalta, care avea rostul de a o feri de revarsarea apelor. Acoperisul era plan, cu rogojini peste care se punea un strat de argila ca mijloc de protectie contra caldurii excesive. Casele celor mai avuti aveau multe incaperi si mai multe curti. Mobilierul era redus la minimum si in lipsa lemnului, rar si scump in casele modeste era confectionat din argila sau trestie. Se sedea si se dormea pe jos (paturile de lemn erau un lux), pe rogojini. Marele inconvenient era ca aceste case de lut favorizau prezenta insectelor (furnici, purici, gandaci) si chiar a serpilor si scorpionilor.

In bucatarie erau ingramadite moara de macinat manuala, galeti, cupe, opaite, blide, cratite (de argila, arama sau bronz, dupa posibilitati). Baza alimentatiei o constituia mamaliga sau piinea (un fel de lipie), pestele, ouale, legumele si fructele. Carnea cu exceptia celei de pasare era un lux rezervat celor bogati. De asemenea vinul, care se importa. De obicei se bea o bere de orz, vin de curmale, sau pur si simplu apa filtrata, pastrata in vase poroase de lut care o mentinea rece.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?