Dinastia a XVIII-a (1562 – 1308 i.e.n.), care a inaugurat in istoria Egiptului perioada Regatului Nou (1562 – 1085 i.e.n.), a fost intemeiata de Ahmes I, tradus prin “Eliberatorul”. inaintea sa, in timpul dinastiei a XVII-a, nomarhii thebani incep lupta de eliberare a Egiptului de sub inspaimantatoarea dominatie a hicsosilor.

Ahmes I, bazat pe stapanirea nomelor 15, 16 si 17, cucerite de tatal sau, nomarhul ttieban Kamose, ultimul suveran al dinastiei a XVII-a, asediaza Avaris, capitala hicsosilor, in Delta Nilului, si dupa trei asalturi cucereste cetatea; ii urmareste pe hicsosi pana in sudul Palestinei, unde, dupa 3 ani de asediu, cucereste cetatea Sharuhen si definitiveaza infrangerea hicsosilor.

Succesorul sau, Amenophis I are ca urmas legitim (urmasul legitim era considerat fiul faraonului si al sotiei principale) o fala; Tutmes I, fiu natural, dar nelegitim (nascut din mariajul faraonului cu una din sotiile secundare), isi consolideaza autoritatea casatorindu-se cu fiica legitima a tatalui sau, cu sora sa vitrega; la fel va proceda si urmasul lui Tutmes I, Tutmes al II-lea, care se va casatori cu sora sa vitrega, Hatshepsut, cu care, insa nici el nu va avea descendenti.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?