Cu toate ca Persia arsacida inca evolua spre apogeu, pe care-l va atinge in chiar timpul domniei lui Orodes al II-lea (57 — 37 i..e.n.), semnal decaderii erau evidente, macar si numai in modalitatea sucesiunii in fruntea puterii partilor. Aceasta se realiza mai ales prin paricid, urmat de fratricid, unul, doua, trei…, ce erau necesare.

Astfel, in 57 i.e.n., Phrates al III-lea este ucis de fiii sai si, in lupta pentru putere, Mitridate al III-lea care se incoroneaza la Ctesiphon, comite o greseala ce-i v fi fatala: il lasa in viata pe unul dintre fratii sai, Orodes crezand ca daca-l tine departe de Ctesiphon pericolul este jugulat, Orodes incepe insa sa devina in ochii partilor virtuosi de acolo, de pe platourile iraniene aride pe care subguverna, modelul calaretului part, adica un barbat viguros, plin de smerenie si initiat in misterele zeului Mitra, rezervat in viata sociala, bun luptator, aparent indiferent fata de onoruri.

In plus, Mitridate al III-lea se sprijini, de la bun inceput si fara echivoc, pe aristocratia oraselor din Mesopotamia, ceea ce nemultumi, in mod hotarator, puternicele familii ale nobilimii parte. Una dintre acestea, cea mai puternica, condusa de Surena, care subguverna intreaga satrapie Partia (Corasan din Iranul de astazi), interveni energio in treburile dinastiei, il ucise pe Mitridates al III-lea si promova in fruntea statului pe Orodes (57 i.e.n.). Venirea lui Orodes al II-lea in fruntea partilor se petrecu intr-un moment ce parea nefavorabil pe plan extern.

Roma, in ciuda, disputelor interne din jurul chestiunii puterii, se alia in pragul unei evolutii calitative a statutului sau de stat expansiv. Instaurarea triumviratului (Caesar, Pompei, Crassus) dadu stabilitatea necesara pentru ca legiunile Romei sa continue a impune cetatea eterna ca metropola a Mediteranei. Singura zona in care romanii nu obtinusera in intregime succesele cerute de senat era Orientul Mijlociu, unde calarimea parta forma, pe Eufrat, un zid de fier. Triumvirii Asiei (avea repartizate parte din Siria si parte din Asia Mica), M. Licinus Crassus, bazat pe cea mai puternica armata romana pe care o vazuse Orientul (sapte legiuni bine antrenate), hotaraste, in 54 i.e.n., lichidarea opozitiei parte. Partii insa, dispuneau de cea mai buna calarime din epoca, pusa sub ordinele celui mai de seama comandant de cavalerie al antichitatii. Surena.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?