Omul este una din ultimele fiinte aparute pe Terra. Noile descoperiri arata aparitia primului hominid acum 3-4 milioane de ani in urma si prezenta homo sapiens numai acum 250000 de ani.

in anul 1974 a fost descoperit in Etiopia scheletul unui hominid datând de peste trei milioane de ani. Acest hominid se pare ca mergea pe doua picioare stând drept, dintii, formati din molari foarte mari, aveau deja caracter uman. El apartinea familiei “australopitec”. Craniul acestei clase are dimensiuni modeste de 600-800 cm3.

Evolutia omului a avut loc foarte lent. Omul progresa din etapa in etapa in functie de dezvoltarea sa cerebrala.

Astfel apare “homo habilis” care este obisnuit cu viata in grup. “Homo erectus” este primul care cunoaste focul. Fata sa incepe sa se aplatizeze. Volumul cavitatii cerebrale are o marime medie de 1000 cm3. El apare cu 1,5 milioane ani in urma.

in continuare apare “homo sapiens”. Acesta are un creier voluminos de 1500 cm3. Este “intelept”, isi ingroapa mortii si incepe sa deseneze pe peretii pesterilor. Resturile fosile ale acestei clase pot fi intâlnite pe toata suprafata globului. Scheletul sau se aseamana cel mai mult cu cel descoperit in 1868 la Cro-Magnon, in Dordogne. “Cro-Magnon” este stramosul nostru direct. Din el provine omul modern “homo sapiens sapiens”.

Fiecare element al familiei “homo” a dominat planeta pentru o perioada de timp dupa care a disparut. “Homo sapiens sapiens” a existat de peste 35000 de ani. Acest lucru dovedeste posibilitatea sa de a se adapta la toate situatiile ostile.

Multe clase au disparut când conditiile lor de viata au fost modificate. Este cazul “homo sapiens neandertalensis”.

Marimea creierului a fost avantajul care a dus la evolutia omului. Uneltele au fost prima inventie a omului. Acestea au dat posibilitatea supravietuirii.

Evolutia omului s-a desfasurat pe o perioada de peste 4 milioane de ani si inca mai continua si astazi.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?