Boccoris (720-715 i.e.n.), fiu al lui Tefnakht (7.10-720 i.e.n.), este al doilea si ultimul faraon al dinastiei a XXIV-a (pentru dinastiile XXI —XXIII — v. Ramses al III-lea).

A fost unul dintre cei mai populari carmuitori ai tarii (Egiptul de Jos, capitala la Sais); a adoptat o legislatie pentru usurarea vietii poporului, din care ni s-au pastrat cateva pasaje, din “Codul de contracte”, referitoare la suprimarea sclaviei pentru datorii, a constringerii fizice, la reducerea cuantumului dobinzilor.

Boccoris este ars pe rug de regele Etiopiei, Shabaka, al doilea suveran al dinastiei a XXV-a (751 — 656 i.e.n., intemeiata de Pianki). Faraonii acestei dinastii etiopiene au domnit in Egipt numai intre anii 715—663 i.e.n. in 671 i.e.n., cu luarea Memphisului, se produce primul atac asirian asupra Egiptului.

incercarea lui Taharku si, apoi, a urmasului sau, Tanuatamon, de a redobindi independenta stirncste replica severa a lui Assurbanipal , care, in 666 i.e.n., zdrobeste ostile egiptene, cucereste si jefuieste Theba, care-si pierde pentru totdeauna importanta sa de centru al Egiptului. Suveranii etiopieni se mentin dupa aceasta data in Etiopia, la Meroe.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?