Cu ochii atintiti asupra evolutiilor din Roma, Sulla desfasoara o eficienta campanie “de serviciu”. Debarcat, in 87 i.e.n., in Epir, pe care-l traverseaza fara lupte, Sulla infrange, in Beotia, pe Archelaos, un general al lui Mitridate si dupa un asediu lung, cucereste, la 1 martie 86 i.e.n., Atena si Pireul (Archelaos, fortificat aici, este silit sa-l paraseasca), pe care le supune jafului si distrugerii. Cinismul sau in.ra, aici, in legenda: ordonand incetarea jafului in Atena si a macelaririi atenienilor ar fi declarat: “ii iert pe cei vii de dragul celor morti”.

In aceasta confruntare, atat Sulla, cat si Mitridate erau grabiti sa-si incheie conturile. Primul, din cauza armatei romane (doua legiuni) a lui Flaccus aflata pe drum, al doilea, pentru ca nu reusise reimprospatarea propriei armate. Intaiul pas il face Mitridate, debarcand in Peninsula, unde, dupa ce cucereste Macedonia, se indreapta spre Beotia. in pofida sfatului |lui Archelaos, de a nu angaja lupta cu armata romana, fara discutie superioara din punct de vedere al mobilitatii si combativitatii, Mitridate decide sa atace. in doua lupte, la Cheroneea si Orehomenos, Sulla respinge atacul pontienilor (toamna 86 i.e.n.).

Apoi imediat Sulla isi trimite chestorul, Lucius Licinius Lucullus, in fruntea flotei (modeste) de care dispunea, pentru a alunga din insule ostile pontieno. intre timp Flaccus isi debarca armata, dar fuga unei parti din ea in tabara lui Sulla il determina sa evite ciocnirea cu temutul general si sa ordone inaintarea spre Mitridate. Pe dram, insa, Flaccus este ucis in timpul unor tulburari prinlre ostasi, loctiitorul sau, Caius Flavius Timbria, continua campania, zdrobeste oastea lui Mitridate in Propontida si-l sileste sa elibereze Pergamul.

Conjunctia dintre aceste infrangeri il determina pe Mitridate sii accepte, in august 85 i.e.n., pacea avantajoasa propusa de Sulla (pacea de la Dardanos); Sula obtine 3 000 lianti, 45 de vase pentru a-si repatria ostasii in schimbul garantarii frontierelor (cele vechi) regatului Pontului si acordarii titlului de prieten si aliat al Republicii romane lui Mitridate al Vl-lea. si conflictul ce se contura cu Timbria, contra caruia pornise Sulla, dispare, in urma razvratirii armatei (Umbria se sinucide).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?